USA esindajatekoda võttis vastu samasooliste abielu kaitsva eelnõu (2)

Copy
Samasooliste abieluõiguse pooldajad Washingtoni kohtu juures.
Samasooliste abieluõiguse pooldajad Washingtoni kohtu juures. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA kongressi esindajatekoda võttis täna vastu samasooliste abielu kaitsva eelnõu, mille eesmärk on takistada konservatiivide juhitavat ülemkohut seda üleriigilist õigust tühistamast, nagu juhtus abordiga.

Eelmisel nädalal senatis heaks kiidetud eelnõu jõuab nüüd president Joe Bideni lauale, kelle allkiri annab sellele seaduse jõu. Biden on lubanud sellele ruttu alla kirjutada.

Esindajatekojas ühines demokraatide enamusega 39 vabariiklast, ilmutades harukordset parteiülest üksmeelt.

«Täna seisab see koda uhkelt vabaduse jõududega,» ütles esindajatekoja spiikri ametist lahkuv Nancy Pelosi.

USA ülemkohus tühistas juunis pikalt kehtinud üleriigilise abordiõiguse, mis ajendas mõlema partei seadusandjaid tegutsema kiiresti, et takistada kohtul tegemast seda ka samasooliste õigusega abielluda.

Biden on nimetanud abieluvõrdsust üheks oma seadusandlikuks prioriteediks ja kuulutanud, et annab seda kindlustavale seadusele «kiiresti ja uhkusega» allkirja.

Kongressis saavutatud võidu üle rõõmustasid demokraadid ja mitmed teised.

«Ma alustasin karjääri võitlusega LGBTQ kogukondade eest,» kirjutas Pelosi Twitteris. «Ja nüüd kindlustab üks viimaseid eelnõusid, mis ma spiikrina allkirjastan, et föderaalvalitsus ei saaks mitte kunagi takistada kedagi abiellumast inimesega, keda ta armastab.»

Uus seadus ei nõua osariikidelt samasooliste abielu seadustamist, kuid nõuab selle tunnustamist, kui abielu on kehtiv osariigis, kus see sõlmiti.

Tagasi üles