Saksa parlament vaatab väidetava riigipöördekava järel üle turvameetmed

Copy
Birgit Malsack-Winkemann.
Birgit Malsack-Winkemann. Foto: Christian Spicker/Reuters/Scanpix

Saksa parlament vaatab üle oma julgeolekumeetmed, sest haarangus valitsuse kukutamist kavandanud Reichsbürgeri rühmituse liikmetele peeti kinni ka üks endine seadusandja, teatas täna Bundestagi aseesimees.

Reichsbürger (Reichi kodanikud) on ideoloogiline liikumine, mis ühendab neonatse, vandenõuteoreetikuid ja relvaentusiaste, kes ei tunnusta tänapäeva Saksa vabariigi legitiimsust.

«Me uurime põhjalikult, milliseid Bundestagi julgeolekumeetmeid tuleb parandada,» ütles roheliste partei liige Katrin Göring-Eckardt.

Kolmapäeval üleriigiliste haarangutega kinni peetud isikute hulgas on endine Berliini kohtunik ja paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) rahvaesindaja Birgit Malsack-Winkemann, kes oli parlamendis aastatel 2017-21.

Föderaalprokuratuur süüdistab Malsack-Winkemanni ja tema kaasosalisi ettevalmistustes, et vägivalda kasutades Saksa parlamenti tungida.

Väidetavalt oli rühmitusel kavas panna Saksamaa juhiks vürst Heinrich XIII Reuss, Malsack-Winkemannile oli uues valitsuses ette nähtud justiitsministri portfell.

Endise parlamendiliikme osalus vandenõus on «vapustav ja väga tõsine intsident», ütles kantsler Olaf Scholz neljapäeval.

Malsack-Winkemanni kontakte parlamendis tuleb kiiresti uurida, ütles sotsiaaldemokraat Sebastian Hartmann.

«Ma eeldan, et nad lootsid oma riigipöördeplaanidele toetust seestpoolt,» lisas ta.

AfD, kel on praegu Bundestagi 736 kohast 78, püüab end väidetavast riiigpöördekatsest distantseerida.

«Me mõistame sellised katsed hukka,» ütles partei juhatus avalduses.

Mõned erakonna liikmed on teistsugusel seisukohal. Nii ütles AfD parlamendiliige Petr Bystron Twitteris, et kolmapäeval läbi viidud haarang oli suurim võimu kuritarvitamine Saksamaa ajaloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles