Eesti MTÜ kogub raha Ukraina sõduritele ööseadmete ostmiseks

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
MTÜ Pariisi Moto asutajad Raivo Olev (vasakul) ja Martin Tanning koos Ukraina sõduritega Ida-Ukrainas.
MTÜ Pariisi Moto asutajad Raivo Olev (vasakul) ja Martin Tanning koos Ukraina sõduritega Ida-Ukrainas. Foto: Erakogu

Ukraina üksustel on pidev puudus öövaatlusseadmetest, mille ostmiseks algatas kampaania sõja algusest saadik ukrainlasi toetav MTÜ Pariisi Moto. Raha kogumiseks avasid nad internetikeskkonna.

«Praegu on valget aega päevas nii vähe, et kõik ööseadmed on väga vajalikud,» ütles Postimehele Pariisi Moto üks asutajaid Raivo Olev. «Rindel pole meestel luksust kasutada taskulampe või sõita autodega tuledega.»

Öövaatlusseadmeid kavatseb Pariisi Moto osta rindeüksuste jaoks, keda nad on varemgi aidanud erineva varustusega kiivritest ja kuulivestidest kuni kiirabiautodeni.

Plaan on kokku panna kombinatsioon ühe silmaga öövaatlusseadmetest ja termoseadmetest, mis sobivad erinevateks otstarveteks. Neid seadmeid saab kasutada öösel nii jalgsi kui ka masinaga liikudes.

Pariisi Moto viidud varustus Ukraina sõduritele.
Pariisi Moto viidud varustus Ukraina sõduritele. Foto: Erakogu

Olevi sõnul on plaanis seadmed osta ja ise kohale viia mitmele erinevale Ukraina üksusele: idarindel Bahmuti linna kaitsvatele Azovi võitlejatele, Ukraina eriüksustele ning ühe sõjaväelennuvälja kaitsjatele.

Nende ostetavaid seadmeid saab kombineerida vastavalt üksuse ülesandele. «Kõik oleneb sellest, kas seade läheb kaevikusse, et näha venelaste liikumist, erivägedele oma lahingülesannete läbiviimiseks või lennuvälja perimeetri turvamiseks,» selgitas Olev.

Alates kevadest on Pariisi Moto Ukraina sõduritele viinud 1500 kuulivesti, 400 kiivrit, kolm täisvarustuses kiirabiautot, 20 maasturit ja kaubikut, droone ning suurel hulgal erinevat suve- ja talvevarustust.

Azovi võitleja näitab Pariisi Moto meeste saadetud kiivrit, mis sai tabamuse, aga päästis sellest hoolimata Ukraina sõduri elu.
Azovi võitleja näitab Pariisi Moto meeste saadetud kiivrit, mis sai tabamuse, aga päästis sellest hoolimata Ukraina sõduri elu. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles