Valge Maja on mures Vene-Iraani «ulatusliku sõjalise partnerluse» pärast

Copy
Iraani drooniõppus. Foto on illustratiivne.
Iraani drooniõppus. Foto on illustratiivne. Foto: WANA NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

USA väljendas eile muret Venemaa ja Iraani «ulatusliku sõjalise partnerluse» pärast, kirjeldades seda kui «kahjulikku» Ukrainale, Iraani naabritele ja maailmale.

Valge Maja pressiesindaja ütles, et Washington karistab kolme Venemaal asuvat juriidilist isikut, kes tegelevad «Iraani droonide omandamise ja kasutamisega».

«Venemaa püüab teha Iraaniga koostööd sellistes valdkondades nagu relvade arendamine, väljaõpe,» ütles Valge Maja riikliku julgeoleku kõneisik John Kirby ajakirjanikele.

Moskva «pakub Iraanile enneolematul tasemel sõjalist ja tehnilist toetust - see on muutmas nende suhte täiemahuliseks kaitsepartnerluseks», lisas ta.

«Me oleme näinud teateid, et Moskva ja Teheran kaaluvad ühise tootmisliini rajamist letaalsete droonide valmistamiseks Venemaal. Me kutsume Iraani kurssi muutma ja mitte astuma neid samme.»

Venemaa suursaadik ÜROs Vassili Nebenzja ütles hiljem reedel Julgeolekunõukogu kohtumisel, et «sõjatööstuskompleks Venemaal suudab töötada suurepäraselt ning ei vaja kellegi abi».

Ta lisas, et droonisüüdistused on juba varem korduvalt tagasi lükatud.

Kirby teatel kehtestatakse sanktsioonid Vene kosmosevägedele, mehitamata lennumasinate riiklikule keskusele number 924 ning sõjatranspordilennuväe väejuhatusele.

Teheran tunnistas eelmisel kuul, et on saatnud Venemaale droone, kuid väitis, et need tarniti enne Vene vägede tungimist veebruaris Ukrainasse.

Kirby sõnul on USA ka mures, et Venemaa «kavatseb anda Iraanile kaasaegseid sõjalisi komponente», seal hulgas helikoptereid ja õhutõrjesüsteeme.

Iraani lennuväe piloodid on juba õppinud lendama Venemaal Su-35 sõjalennukitega ning Teheran võib saada sellised lennumasinad juba järgmisel aastal.

See «tugevdab märkimisväärselt Iraani õhujõude oma piirkondlike naabrite suhtes», ütles Kirby.

USA usub, et Iraan kaalub ka «sadade ballistiliste rakettide müümist» Venemaale, lisas ta.

Kirby teatas reedel uuest, 275 miljoni dollari suurusest abipaketist Ukrainale, et tugevda õhutõrjevõimekust, eriti Vene droonide vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles