Kosovo serblased püstitasid riigi rahutus põhjaosas teetõkkeid

Copy
Kosovo serblased blokeerivad tee Rudine küla lähedal.
Kosovo serblased blokeerivad tee Rudine küla lähedal. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS / SCANPIX

Sajad Kosovo serblased püstitasid laupäeval barrikaade riigi põhjaosas asuvale teele ja blokeerisid liikluse kahes piiriületuspunktis Serbiaga, teatas politsei.

Teetõketena kasutati veokeid, kiirabiautosid ja põllumajandusmasinaid. Demonstrandid ütlesid AFP-le, et on vihased endise serblasest politseiniku vahistamise üle, keda kahtlustatakse seotuses rünnakutega Kosovo politseinike vastu.

Protest sai alguse häiresignaalide huilgamisega serblaste enamusega linnades Kosovo põhjaosas, ütles AFP korrespondent.

Kohalik meedia vahendas, et protestijad tahtsid takistada vahistatud politseiniku toimetamist pealinna Prištinasse.

Kosovo siseminister Xhelal Sveçla ütles, et erupolitseinik oli üks kahest isikust, kes peeti kinni kahtlustatuna viimasel paaril päeval aset leidnud rünnakutes politseinike vastu.

Pinged on kasvanud alates sellest, kui Kosovo määras kohalike valimiste ajaks serblaste enamusega piirkondades 18. detsembri ja serblaste parteid teatasid, et boikotivad seda.

Teisipäeval kuuldus valimisametnike visiidil kahte omavalitsusse riigi põhjaosas plahvatusi ja tulistamist. Kannatanuid teadaolevalt ei olnud.

Peagi pärast teadet barrikaadide püstitamisest teatas Kosovo president Vjosa Osmani, et valimised lükatakse edasi 23. aprillini.

Pingete algpõhjus on Kosovo iseseisvumine 2008. aastal, mida Serbia ei tunnusta. Serbia võimud julgustavad Kosovo serblaste vähemust jääma ustavaks Belgradile.

Kosovo 1,8 miljonist elanikust on serblasi umbes 120 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles