Peruu vastne liider vannutas ametisse uue valitsuse

Copy
Peruu president Dina Boluarte esitleb Limas oma uut valitsuskabinetti.
Peruu president Dina Boluarte esitleb Limas oma uut valitsuskabinetti. Foto: SEBASTIAN CASTANEDA / REUTERS / SCANPIX

Peruu vastne president Dina Boluarte avalikustas laupäeval uue kabineti koosseisu ning vannutas kiirelt ametisse tehnokraatliku valitsuse, mille 19 ministri hulka kuulub kaheksa naist.

Presidendipalees aset leidnud tseremoonial andis vande ametnike valitsus, keda nähakse poliitilises mõttes sõltumatutena.

Peruu esimese naispresidendi valitsuskabinetti asub juhtima endine prokurör, kes on spetsialiseerunud korruptsioonijuhtumitele.

Peruu parlamendi spiiker kutsus laupäeval riigi vastset liidrit määrama kiiremas korras uus valitsuskabinet olukorras, mil riigis jätkuvad president Pedro Castillo ametist tagandamise järel vallandunud tänavarahutused.

«Vabariigi president peab langetama kiireid otsuseid, näiteks oma kabineti osas, väljuma teatud keerukustest ja looma enesekindlust ja rahu,» ütles esindajatekoja spiiker José Williams raadiojaamale RPP.

Castillo kõrval asepresidendina riiki teeninud Boluarte lubas moodustada valitsuse laupäeval, ent ei välistanud tol hetkel ka ennetähtaegsete presidendivalimiste välja kuulutamist, mis on olnud meeleavaldajate peamine nõudmine.

Protestijad tõkestavad liiklust ja põletavad kõikjal rehve riigis, kus on ajalooliselt esinenud poliitilisi mullistusi ja ebastabiilsust.

Esimene naine riigi ees

Boluarte vannutati kolmapäeval kiirelt esimese naisena riigipea ametisse, vaid mõned tunnid pärast seda, kui kongress oli tagandanud Castillo tema ja ta pere vastu esitatud korruptsioonisüüdistuste tõttu.

Castillo püüdis tema vastu juba kolmandat ametist maha hääletamist tõkestada katsega parlament laiali saata ja asuda riiki dekreetide abil juhtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles