Tšiili vulkaan Lascar paiskas õhku kuue kilomeetri kõrguse suitsusamba

Copy
Lascari vulkaan paiskas pärast kerget maapinna raputamist välja umbes kuue kilomeetri kõrguse suitsusamba.
Lascari vulkaan paiskas pärast kerget maapinna raputamist välja umbes kuue kilomeetri kõrguse suitsusamba. Foto: PEDRO TAPIA / AFP / SCANPIX

Tšiili põhjaosas Andide mäestikus asuv Lascari vulkaan aktiveerus laupäeva hommikul ning pärast kerget maapinna raputamist paiskas välja umbes kuue kilomeetri kõrguse suitsusamba.

Tšiili riikliku geoloogia- ja kaevandusameti kohaselt hakkas Lascar vulkaanilist tuhka ja kuumi gaase välja paiskama Eesti aja järgi kell 17.36.

Võimud andsid lähimale linnale, 30 kilomeetri kaugusel asuvale Talabrele eelhoiatuse ning pakkusid valmisolekut abi korraldamiseks, kui läheb vaja inimeste evakueerimist.

Esialgu ei ole teateid kahjust kinnisvarale ning linna puudutavad teenused on jätkuvalt rohelisel ehk hoiatussüsteemi madalaimal tasemel.

Lascari tipp kõrgub 5592 meetri kõrgusel merepinnast ning paikneb 70 kilomeetri kaugusel San Pedro de Atacama linnast, mis on populaarne turismikeskus, kuhu saabub igal aastal hulgaliselt matka- ja astronoomiahuvilisi, kes külastavad Maa kuivemat kohta Atacama kõrbes.

Lascar purskas 1993. aastal, kuid näitas üles kergemat vulkaanilist aktiivsust ka 2006. ja 2015. aastal.

Kaugemal lõuna pool on hoiatusskaala jätkuvalt kollasel tasemel Nevados de Chillani vulkaanide piirkonna ümbruses, mis jääb pealinnast Santiagost 385 kilomeetri kaugusele, aga ka 800 kilomeetrit kaugemal lõunas paikneva Villarica vulkaani juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles