Brexiti-järgne ÜK otsib uusi partnereid Aafrikast ja Ladina-Ameerikast

Copy
Suurbritannia välisminister James Cleverly.
Suurbritannia välisminister James Cleverly. Foto: AARON CHOWN / AFP / SCANPIX

Brexiti-järgne Suurbritannia peab vaatama kaugemale oma tavapärastest liitlastest ning suunama pilgu Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika poole.

Nii kavatseb öelda esmaspäeval välisministeeriumis peetavas kõnes välisminister James Cleverly, kelle kohaselt on Suurbritannial vajadus luua pikaajalisi partnerlussuhteid, alustades kaubandusest ja lõpetades kliimamuutusega, teatas tema pressiteenistus.

Kaks nädalat tagasi ütles peaminister Rishi Sunak oma kõnes, et «kuldajastu» suhetes Hiinaga on lõppenud, ent tema valitsus asub ajama «robustset pragmatismi» suhetes globaalsete võistlejatega.

Oma riiki Euroopa Liidust välja tüürides ütles toonane Briti peaminister Boris Johnson, et «globaalne Suurbritannia» vajab uute partnerlussuhete otsimist. Samas on kontseptsioon alles väljatöötamisel, puudutagu see siis kaubandust või julgeolekut. Suhete arendamist tõkestab samuti majanduslikult keeruline olukord ning kõrge inflatsioon.

Cleverly kõne toob esile vajaduse «skaneerida horisonti» pikaajaliste eesmärkide seadmiseks järgmiseks 10 kuni 20 aastaks, seda vaatamata küsitluste tulemustele, mis prognoosivad konservatiivide võimult tõrjumist järgmise kahe aasta jooksul.

Suurbritannia on valmis võtma riski suhete loomiseks Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika riikidega, mis ei ole olnud seni «traditsioonilised partnerid», kavatseb ta öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles