Ukraina ootab Punaselt Ristilt sõjavangidega seoses konkreetseid samme

Copy
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee president Mirjana Spoljaric Egger. Pilt on illustratiivne.
Rahvusvahelise Punase Risti Komitee president Mirjana Spoljaric Egger. Pilt on illustratiivne. Foto: Salvatore Di Nolfi / EPA / Scanpix

Ukraina presidendikantselei ülem Andri Jermak kohtus Rahvusvahelise Punase Risti Komitee (ICRC) delegatsiooniga, kellele väljendas mõistmatust ICRC esindajate passiivsuse suhtes sõjavangi langenud ukrainlaste õiguste tagamisel, vahendas portaal Unian pühapäeval.

Jermak ütles ICRC esindusele, mida juhtis president Mirjana Spoljaric Egger, et Punane Rist ei osalenud sõjavangide vahetuses Venemaaga ega vaenlase kätte langenud haavatud ukrainlastele arstiabi osutamises.

Kantselei kohaselt osalesid kohtumisel ka endiste sõjavangide lähedased, näiteks Azovi pataljoni komandöri Deniss Prokopenko abikaasa Jekaterina, merejalaväelase Sergei Volõnski õde Tatjana Harko, samuti sõjaväemeedik Marjana Mamonova, kes vabastati septembris Vene sõjavangist.

Eelkõige märkis Prokopenko, et ICRC esindajad ei tule Ukraina vangide juurde, keda hoitakse ebarahuldavates tingimustes. Prokopenko kutsus Punast Risti üles osalema vangide asukoha kindlakstegemisel ja ukrainlaste arstiabi vajaduste selgitamisel.

Mamonova kohaselt on sõjavangis olevatel naistel olukord äärmiselt raske, neile ei anta isegi elementaarseid hügieenivahendeid.

Ta märkis, et vangistuses viibimise ajal ootas ta lapse sündi ja lootis pääseda eelisjärjekorras vabadusse, kuid seda ei juhtunud.

«Olin rase ja lootsin, et Punane Rist vahetab mind, kuna olen arst, ohvitser ja rase naine, kes oleks pidanud olema kõigi konventsioonide kohaselt olemas esimene vahetatav,» sõnas Mamonova.

«Palun teie abi, et leiduks esindajaid, kes suudaksid ära hoida vägivalda ning naiste ja meeste julma kohtlemist,» ütles Mamonova.

ICRC president kinnitas, et arutab organisatsiooni esindajatega võimalusi sõjavangide kinnipidamistingimuste parandamiseks ja piinamise ärahoidmiseks.

Spoljaric Egger märkis, et rahvusvahelise õiguse kohaselt ei ole ICRC-l volitusi nõuda sunniviisiliselt luba külastada kohti, kus vange hoitakse.

Vastuseks sellele märkis Jermak, et Venemaa on rikkunud kõiki rahvusvahelisi konventsioone, mistõttu ei ole rahvusvahelise õiguse normidele viitamine antud kontekstis piisav argument.

Jermak ütles, et Venemaa agressioon näitas ülemaailmse inimõiguste kaitsmise süsteemi kriisiseisundit. Sellises olukorras ei jää rahvusvahelistel institutsioonidel, organisatsioonidel ja nende töötajatel aega muutustega kaasnevatele vajadustele reageerida.

Jermaki sõnul peaksid inimõigusorganisatsioonid oma tegevust muutma vastavalt kehtivatele nõuetele.

Šveitsi diplomaat Spoljaric Egger, kes varem töötas ÜRO areguprogrammis ning on ICRC juhi ametikohal esimene naine, vahetas välja Peter Maureri.

Ta on varem juhtinud Šveitsi välisministeeriumi ÜRO ja rahvusvaheliste organisatsioonide osakonda ning esindanud oma riiki diplomaadina Kairos ja New Yorgis. Spoljaric Egger on töötanud ka ÜRO palestiina pagulasagentuuris UNRWA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles