Niinistö: visiit Türki ei tuleks praegu kasuks

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtumas ÜRO Peaassamblee kõrvalt oma Soome ametivenna Sauli Niinistöga.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtumas ÜRO Peaassamblee kõrvalt oma Soome ametivenna Sauli Niinistöga. Foto: Türgi presidendikantselei / Reuters / Scanpix

President Sauli Niinistö hinnangul ei tuleks praegu Soome NATO-liikmesuse ratifitseerimisele kasuks, kui ta läheks visiidile Türki või kutsuks oma Türgi ametivenna Recep Tayyip Erdoğani visiidile Soome.

Niinistö ütles seda rahvusringhäälingule Yle presidendi küsitlustunnis. Ta märkis, et on sel aastal juba kolm korda rääkinud Erdoğaniga ning ei näe, et praegu oleks konkreetseid asju, mida saaks visiidiga edendada.

Ta tõrjus spekulatsioonid selle kohta, et Soome ja Rootsi ei liitu NATO-ga üheaegselt.

Niinistö ütles, et ta sai Ungari peaministrilt Viktor Orbánilt teate, et Budapest ei kavatse olla viimane ratifitseerija. Türgi sammuga seotud olukord on ebamäärasem.

«Lahendus on Erdoğani peas. Ma ei näe vähemalt praegu märke, et Türgi oleks asjaga edasi liikumas,» ütles Soome president.

Ta tõdes, et Türgis mõjuvad ka sisepoliitilised pinged ja lähenevad valimised. Türgi, Soome ja Rootsi vahel sõlmitud üksteisemõistmise memorandum on samuti muutunud Türgis valimiskampaania relvaks.

«Madridi kohtumise järel Türgi opositsioon kritiseeris, et valitsus on teinud järeleandmisi Soome ja Rootsi suhtes. See räägib palju valimiste õhkkonnast.»

NATO-liikmesuses on Soome jaoks kõige tähtsam ennetav kaitse, mida Soome alliansi kaudu saab, ütles Niinistö.

Mis puutub Venemaad, siis Niinistö sõnul ei olle tal olnud kontakte president Vladimir Putiniga alates maist. Kontakt kindlasti tekiks, kui seda soovitaks, kuid presidendi sõnul ei ole tal praegu eriti midagi oma kolleegile öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles