Reinsalu: peab mõjusate sanktsioonidega edasi liikuma (1)

BNS
Copy
Eesti välisminister Urmas Reinsalu
Eesti välisminister Urmas Reinsalu Foto: Taavi Sepp

Välisminister Urmas Reinsalu tervitas Euroopa Liidu (EL) otsust suurendada kaitseabirahastut Ukrainale ja lisas, et edasi peab liikuma mõjusate sanktsioonidega Venemaale.

Reinsalu osales esmaspäeval Brüsselis EL-i välisasjade nõukogul, kus keskendus Ukraina täiendavale ja kiireloomulisele abile ning üheksanda sanktsioonipaketiga edasi liikumisele, teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Reinsalu kutsus EL-i riike alustama arutelu Euroopa tulevase julgeolekuarhitektuuri üle. «Selle osaks ei saa olla julgeolekugarantii agressorriigile Venemaale, vaid põhimõte, et Ukraina taastab kontrolli oma territooriumi üle ning agressioonikurjategijad võetakse vastutusele,» sõnas minister.

Ta tervitas otsust suurendada Euroopa Rahurahastu (EPF-i) eelarvet, et kaitseabi Ukrainale jätkuks tõrgeteta. EL-i välisministrid otsustasid esialgu EPF-i eelarvet suurendada üle kahe miljardi euro. «Jätkusuutliku abi nimel peaks EPF-i eelarve lagi olema veelgi kõrgem ja minu ootus on, et lähiajal vaadatakse see uuesti üle,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul on lisaks rahurahastu suurendamisele vaja kiiresti võtta vastu otsus 18 miljardi euro suuruse laenu andmise kohta Ukrainale ja edasi liikuda üheksanda sanktsioonipaketiga Venemaale. «Sõja hinda Venemaale tuleb tõsta ja Eesti soov on, et uus pakett sisaldaks muuhulgas sanktsioone Venemaa pankadele pankadele ja keelaks Venemaa propagandakanalite edastamise EL-is,» ütles ta ja lisas, et jaanuaris tuleks üle vaadata ka naftale seatud hinnalagi. «Ühtlasi arutasime, kuidas veel sel aastal edasi liikuda Venemaa külmutatud varade kasutamisega Ukraina abistamisel.»

Arutati ka viise, kuidas Ukrainas toime pandud agressiooni-, sõja- ja inimsusevastaste kuritegude organiseerijad ja toimepanijad vastutusele võtta. «Minu sõnum oli, et Venemaa agressioonikuritegude uurimiseks tuleb luua rahvusvaheline eritribunal. Venemaa juhtidel ei tohi tekkida karistamatuse tunnet,» ütles Reinsalu ja lisas, et see on rahvusvahelise üldsuse moraalne kohustus. «Rõhutasime seda ka Tšehhi, Läti, Leedu ja Slovakkia kolleegidega ELi kõrgele esindajale Josep Borrellile edastatud kirjas.»

Esmaspäevasel välisasjade nõukogul arutatakse ka inimõiguste olukorda Iraanis ja Iraani tegevus Venemaa varustamisel sõjatehnikaga. «Taunin süstemaatilist põhivabaduste ja -õiguste piiramist. Oktoobrikuus kehtestasime sanktsioonid 16 inimesele, kes olid seotud inimõiguste rikkumisega Iraani meeleavalduste ajal,» ütles Reinsalu. «Eesti toetab Iraani inimeste ja asutuste täiendavat sanktsioneerimist nii Iraani toetuse eest Venemaale agressioonis Ukraina vastu kui ka Iraani võimude vägivaldse reaktsiooni eest riigis puhkenud protestidele.» Lisaks käsitletakse Euroopa Liidu lõunanaabruse kaasamist, võitlust Venemaa desinformatsiooniga. Arutatakse ka julgeolekuolukorda Moldovas ja nende EL-iga liitumise protsessi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles