IEA: Euroopa saab Vene gaasita hakkama

Copy
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group.
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group. Foto: Fabian Bimmer

Euroopa seisab silmitsi suure maagaasi puudujäägiga 2023. aastal, kui Venemaa peaks täielikult tarned lõpetama, ent sellele vaatamata on võimalik võtta tarvitusele meetmeid lühiajaliste puudujääkide korvamiseks, teatas esmaspäeval Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Pariisis paiknev IEA, mis annab nõu energiat tarbivatele riikidele, on oma hinnangus märkinud, et Euroopa seisab silmitsi tõenäolise maagaasipuudujäägiga 23 miljardit kuupmeetrit, kui Venemaa peaks täielikult peatama oma tarned ja Hiina veeldatud maagaasi (LNG) import põrkab tagasi 2021. aasta tasemele.

See moodustaks umbes 6,5 protsenti Euroopa Liidu 2021. aasta gaasitarbimisest.

«Euroopa Liit on teinud märkimisväärseid edusamme Venemaa maagaasivarudest sõltuvuse vähendamiseks, ent veel ei olda ohutsoonist väljutud,» ütles IEA tegevjuht Fatih Birol avalduses.

Esialgu on selgusetu, kas Venemaa jätkab gaasitarneid madala tasemega 2023. aastal, samas kui Hiina nulltolerantsi poliitika leevenemine koroonapandeemiaga seoses taastab tõenäoliselt märgatavalt Hiina majanduse käekäiku ning seeläbi suureneb ka LNG import.

«IEA värske analüüs näitab, et jõulisem suund energiatõhususe, taastuvenergia, soojuspumpade ja lihtsate energia säästmise sammudega on eluliselt tähtis puudujäägi ohu ning uute karmide hinnahüpete leevendamiseks järgmisel aastal,» ütles Birol üritusel, millel tutvustati ameti värskeid analüüse.

Analüüsid võtsid kokku, et võimalikku tarnelõhet on võimalik vähendada Euroopa Liidul kõigi täiendavate meetmete kasutusele võtmisega.

«Venemaa väljapressimistaktika on läbi kukkunud,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen üritusel.

Ta kutsus Euroopa Liidu liikmesriike kiitma kiirelt heaks ja võtma tarvitusele täiendavad meetmed, et olla paremini valmis ning kutsus ühtlasi ka ostma energiat kollektiivselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles