Uus-Meremaa peaminister vabandas rivaali roppusega kostitamise eest

Copy
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern.
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP / Scanpix

Uus-Meremaa rahva hulgas üha vähem populaarne peaminister Jacinda Ardern vabandas täna parlamendis selle eest, et kostitas roppusega oma poliitilist rivaali.

Parlamendis peetud tulises sõnavahetuses läks Ardern põlema, kui opositsioonipartei juht palus tal tuua näide olukorrast, kus valitsusjuht oli eksinud, vabandanud ja seejärel olukorra parandanud.

Peaminister andis seejärel kirgliku ja üksikasjaliku vastuse, siis istus ning pobises endamisi, «on ikka ülbe t...pea», mille püüdsid kinni parlamendisaali sisselülitatud mikrofonid.

Uus-Meremaa erakonna ACT liidrile David Seymourile ei meeldinud tema pihta suunatud remark ning ta nõudis esindajatekoja spiikrilt, et peaminister oma sõnad tagasi võtaks.

Arderni büroo teatas hiljem, et valitsusjuht vabandas.

Praegu 42-aastane Ardern on olnud peaminister juba viis aastat ning võitnud rahvusvaheliselt poolehoidu oma tasakaalukuse ja jalad-kindlalt-maas tüüpi suhtumise pärast kriiside lahendamisel.

Ta on üks esimesi valitsusjuhte, kellest on ametiaja kestel saanud ema ning tema populaarsus kahe ametiaja jooksul on olnud enamasti väga kõrge.

Ent poliitiline surve talle on viimasel ajal suurenenud, sest elukallidus teeb rekordeid ning 2023. aasta lõpus korraldatakse valimised.

Tema juhitava Tööpartei toetus on viimaste arvamusküsitluste kohaselt langenud nii palju, et praegu ollakse viie protsendipunkti võrra tagapool opositsioonilisest Rahvusparteist.

Tagasi üles