Leedu seim võtab vastu avaliku ruumi desovietiseerimise seaduse

BNS
Copy
Punaarmee sõdurite mälestusmärgi kõrvaldamine Vilniuses.
Punaarmee sõdurite mälestusmärgi kõrvaldamine Vilniuses. Foto: Yauhen Yerchak/SOPA Images/ZUMA Press Wire/Scanpix

Leedu seim hääletab täna avaliku ruumi desovetiseerimise seaduse eelnõu üle.

Eelnõu keelab Leedus avalikes kohtades totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide ja nende õpetuste levitamise.

See keeld puudutab totalitaarseid ja autoritaarseid režiime ning nende õpetusi levitavate isikute, sümbolite ja teabe mis tahes vormis jäädvustamist või kujutamist.

Eelnõu eesmärk on luua tingimused totalitarismi ja autoritaarsuse sümbolite – mälestusmärkide ja muude mälestiste, sh punategelaste auks nimetatud tänavate, väljakute ja muude avalike objektide nimede jms – eemaldamiseks avalikust ruumist.

Leedu genotsiidi ja vastupanu uurimiskeskus või munitsipaalasutused võivad tunnistada avalikke objekte totalitaarseid, autoritaarseid režiime ja nende õpetusi propageerivateks. Enne seda peab oma hinnangu andma ametkondadevaheline erikomisjon.

Genotsiidi ja vastupanu uurimiskeskuse peadirektor peab pärast komisjoni järeldusotsuse saamist hiljemalt viie tööpäeva jooksul otsustama, kas avalik rajatis lammutatakse või võib selle alles jätta.

Otsus sellise objekti eemaldamise kohta tuleb teha hiljemalt kolme kuu jooksul.

Keeld ei kehti muuseumide, arhiivide ja raamatukogude, elanikkonna totalitaarsetest ja autoritaarsetest režiimidest ja nende tagajärgedest teavitamise näituste, selliste esemete kasutamise kohta teabe edastamiseks, haridus- ja teaduseesmärgil, kutselise kunsti loomise ja kogumise kohta.

Kui otsustatakse, et avalikku rajatist ei ole vaja kõrvaldada, saab seda eelnõu kohaselt kasutada eeldusel, et läheduses antakse objektiivset teavet totalitaarsete, autoritaarsete režiimide ja nende tagajärgede kohta.

Plaani kohaselt hakkab seadus kehtima tuleva aasta 1. maist.

Leedus on teatud totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide sümbolite eksponeerimise, levitamise ja reklaamimise eest praegu ette nähtud ainult haldusvastutus. Pärast seda, kui Venemaa alustas Ukrainas sõda, hakkasid paljud omavalitsused omal algatusel mälestusmärke ja muid Nõukogude armeega seotud sümboleid lammutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles