Taani sai kuus nädalat pärast valimisi uue valitsuse

Copy
Mette Frederiksen
Mette Frederiksen Foto: EPA/Scanpix

Taani sai pärast nädalaid kestnud läbirääkimisi uue valitsuse, mis toob kokku mõõdukate, sotsiaaldemokraatide ja liberaalide vasak-parempoolse poliitilise liidu, ütles teisipäeval peaminister Mette Frederiksen.

«Uut valitsus esitletakse neljapäeval,» ütles novembris napi valimisvõidu saavutanud sotsiaaldemokraatide juht Frederiksen ajakirjanikele.

Kuninganna Magrethet liidust teavitanud peaministri sõnul «koosneb see sotsiaaldemokraatidest, liberaalidest ja mõõdukatest». Monarh tegi talle ülesandeks proovida valitsust moodustada novembris pärast seda, kui ta oli isiklikult kohtunud veel 11 parlamendierakonna juhiga.

Frederiksen ütles, et uue valitsusega on pidanud tegema «palju kompromisse, kuid ennekõike on sel palju ambitsioone».

Sotsiaaldemokraadid, kes on harjunud juhtima vähemusvalitsusi, on vaieldamatult suurim erakond, millel on parlamendis 50 kohta 179-st. Partei ütles juba enne hääletust, et soovib valitseda, unustades traditsioonilised lõhed.

Nad on pidanud läbirääkimisi Taani peamise paremerakonna liberaalide ja endise peaministri Lars Løkke Rasmusseni loodud vastloodud tsentristliku parteiga Mõõdukad. Üle üheksa protsendi häältest kogunud Mõõdukate juht Rasmussen rõhutas, et tahab olla «sild» vasak- ja parempoolsete vahel

Paremäärmuslus on viimastel aastakümnetel Taani poliitikat tugevalt mõjutanud, kuid kolm populistlikku parteid kogusid seekord kokku vaid 14,4 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles