Zelenskõi: Ukrainas on miinidega saastunud Kambodža suurune ala

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendiamet/Zuma Press Wire/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kutsus täna üles osutama pikaajalist abi sõjast laastatud riigi puhastamiseks miinidest ja muudest lõhkemata lõhkekehadest, mis tema sõnul katavad praegu umbes Kambodža suuruse ala.

Videopöördumises Uus-Meremaa parlamendile kirjeldas Zelenskõi Venemaa pea aasta aega kestnud sissetungi kui «ökotsiidi», millel on püsiv mõju, ning palus Wellingtonil ja teistel abi suurendada.

«Praegu on 174 000 ruutkilomeetrit Ukraina territooriumist miinide ja lõhkemata lahingumoonaga saastunud,» ütles Zelenskõi seadusandjatele.

See on umbes Kambodža, Süüria või Uruguay suurune ala.

Zelenskõi kutsus Uus-Meremaad, kelle sõjaväel on laialdased kogemused miinitõrjes, aitama puhastustööd juhtida.

«Tõelist rahu ei ole ühelgi lapsel, kes võib surra peidetud Vene jalaväemiini tõttu,» ütles president.

Ta lisas, et nii Must meri kui ka naabruses asuv Aasovi meri on samuti saastunud miinidega «ja kaotanud sadu tuhandeid elusolendeid, kes on hukkunud sõjategevuse tagajärjel».

Ukraina liider on viimase 10 kuu jooksul pöördunud kümnete välisriikide parlamentide poole, püüdes säilitada ja tugevdada ülemaailmset koalitsiooni Ukraina kaitsepingutuste toetamiseks.

Uus-Meremaa on seni varustanud Kiievit tagasihoidliku koguse varustuse ja sõjalise väljaõppega, kuid saatnud Euroopasse üle 100 instruktori, et anda Ukraina relvajõududele nõu sõduritöö kohta.

Peaminister Jacinda Ardern teatas, et Uus-Meremaa on valmis aitama riigi puhastamisel miinidest ja selle ülesehitamisel.

«Tahan tunnustada teie toetusüleskutseid, eriti seoses sõja pikaajaliste mõjudega, sealhulgas pikaajalise mõjuga keskkonnale,» ütles Ardern.

«Oleme koos teiega rahupüüdlustes, kuid oleme teiega ka ülesehitamisel.»

Uus-Meremaa valitsus lubas kolmapäeval anda veel kaks miljonit USA dollarit humanitaarabi, et aidata Ukrainal talve üle elada.

Samuti tõsteti esile sanktsioone, mis kehtestati päev varem Iraanile, kes on varustanud Venemaad hulgaliselt droonidega, millega on rünnatud Ukraina linnu ja taristut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles