Kapitooliumi märulit uuriv komitee avaldab lõpparuande 21. detsembril

Copy
Märul Kapitooliumil 2021. aasta jaanuaris.
Märul Kapitooliumil 2021. aasta jaanuaris. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

USA esindajatekoja komitee, mis uurib endise presidendi Donald Trumpi toetajate rünnakut Kapitooliumile, peab oma viimase koosoleku 19. detsembril ja avaldab raporti kaks päeva hiljem, ütles teisipäeval komitee esimees.

Mississippi seadusandja Bennie Thompson ütles ajakirjanikele, et komitee hääletab koosolekul selle üle, kas teha justiitsministeeriumile ettepanek mõne isiku suhtes võimaliku kriminaalsüüdistuse esitamiseks.

Komitee ei saa ise süüdistusi esitada, kuid võib anda soovitusi justiitsministeeriumile, kes on määranud erinõuniku uurima Trumpi rolli 6. jaanuaril 2021 toimunud rünnakus Kongressile ja tema katseid pöörata ümber Joe Bideni võiduga lõppenud 2020. aasta presidendivalimiste tulemused.

Arvatakse, et kaalumisel olevad potentsiaalsed süüdistused on ametliku menetluse takistamine, vandenõu riigi petmiseks, valevande andmine ja tunnistajate mõjutamine.

Trumpi, kes on teatanud plaanist 2024. aastal uuesti presidendiks kandideerida, kutsus esindajatekoja komitee tunnistusi andma, kuid ta keeldus.

Komitee on küsitlenud kümneid tunnistajaid ja korraldanud mitmeid avalikke arutelusid.

Osaluse eest Kapitooliumi ründamises on vahistatud sadu inimesi ning kaks paremäärmusliku rühmituse Oath Keepers liiget mõisteti süüdi mässu õhutamises.

Demokraatliku enamusega esindajatekoda algatas Trumpi suhtes pärast 6. jaanuari rünnakut Kapitooliumile tagandamismenetluse «mässu õhutamise» eest, kuid senat mõistis ta õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles