Pere: Iraan mõistis Belgia humanitaartöötaja 28 aastaks vangi

Copy
Belgia humanitaartöötaja Olivier Vandecasteele.
Belgia humanitaartöötaja Olivier Vandecasteele. Foto: Vandecasteele / Belga / ZUMA Press / Scanpix

Iraani võimud mõistsid kinnipeetud Belgia humanitaartöötaja Olivier Vandecasteele 28 aastaks vangi, ütles kolmapäeval tema pere kõneisik.

Vandecasteele (41) vahistati veebruari lõpus kahtlustatuna luuramises ja teda hoiti vahepeal Teherani kurikuulsas Evini vanglas.

Belgia ja Vandecasteele pere väidavad, et ta on süütu ja teda hoitakse pantvangis, et survestada Belgiat vabastama terrorismis süüdimõistetud Iraani agenti.

«Kui lahendust ei tule, võib ta olla vangis aastani 2050. Ta oleks siis 70-aastane,» märkis pere kõneisik Olivier Van Steirtegem ja kutsus Belgia valitsust jõudma vangide vahetuse osas leppeni.

Van Steirtegemi sõnul kutsuti pere teisipäeval kohtuma peaminister Alexander De Croo ja mitme ministriga.

Justiitsminister Vincent Van Quickenborne olevat kõneisiku sõnul saanud oma Iraani ametivennalt teate kohtuotsuse kohta, kuid süüdistuste üksikasjad pole teada.

Iraani võimud pole kohtuotsust veel avalikult kinnitanud.

De Croo valitsus on varem öelnud, et lepe vangide vahetuse kohta on ainus variant Vandecasteele vabastamiseks.

Belgia põhiseaduskohus otsustas aga vastuolulise leppe läinud nädalal peatada, kuni otsustab kolme kuu jooksul selle õiguspärasuse üle.

Kriitikud heidavad leppele ette, et sellega vabastataks 20 aastaks vangi mõistetud Iraani diplomaat Assadollah Assadi, keda süüdistati lõhkeaine andmises paarile, kes pidid korraldama Pariisis rünnaku Iraani opositsionääride kohtumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles