Saakašvili alustas taas näljastreiki

Copy
Gruusia ekspresidendi Mihheil Saakašvili toetajad nõudsid kolmapäeval Tbilisi kohtu ees tema vabastamist.
Gruusia ekspresidendi Mihheil Saakašvili toetajad nõudsid kolmapäeval Tbilisi kohtu ees tema vabastamist. Foto: VANO ŠLAMOV / AFP / SCANPIX

Vangi pandud Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili alustas kolmapäeval taas näljastreiki, sest valitsus ei taganud tema osavõttu kohtuistungist, kus oleks arutatud tema vangistuse edasilükkamist kehva tervise tõttu.

«Mihheil Saakašvili alustas näljastreiki, nõudes, et tal lubatakse osaleda kohtuistungil videoühenduse kaudu» haiglast, kus ta on viibinud juba mitu kuud, ja relvastatud valvurite juuresolekul, ütles advokaat Dito Sadzaglišvili AFP-le.

Saakašvili (54) viidi eelmisel aastal haiglasse pärast 50-päevast näljastreiki, mida ta pidas protestiks vangistamise vastu. Inimõigusrühmituste hinnangul pandi Saakašvili vangi poliitilistel põhjustel.

Saakašvili läbi vaadanud sõltumatud arstid on hoiatanud juba mõnda aega, et tema elu on ohus ja talle ei anta vanglas vajalikku ravi.

Ühe arsti sõnul on ta vanglas kaotanud kaalust 40 kilo.

Advokaadid nõuavad Saakašvili vanglakaristuse edasilükkamist. Selle arutamiseks kavandatud kohtuistung lükati kolmapäeval edasi, sest ametivõimud ei loonud videosidet kohtusaali ja haigla vahel, kus Saakašvili viibib.

Saakašvili mõisteti 2018. aastal tagaselja süüdi võimu kuritarvitamises ja talle määrati kuueaastane vanglakaristus. Eksiilis viibinud ekspresident pandi vangi 2021. aastal, kui ta kodumaale naasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles