Vene-meelne propaganda süüdistab Türkmenistani läänesõbralikke noori sõja esilekutsumises

Copy
Rahvarõivais türmeeni naised valimisjaoskonnas Aşgabatis tänavu märtsis.
Rahvarõivais türmeeni naised valimisjaoskonnas Aşgabatis tänavu märtsis. Foto: Alexander Vershinin / AP / Scanpix

Türkmenistanis on alanud ulatuslik Vene-meelne propagandakampaania, mille käigus autoritaarse riigi võimud sarjavad läänt Kiievi toetamise eest ja väidavad, et sõja põhjustas Ukraina liigne kokkupuude Ameerika Ühendriikide ja Euroopa kultuuriga.

Raadio Vaba Euroopa (RFE/RL) andmeil on haridusametnikud koos politsei- ja luuretöötajatega korraldanud viimastel päevadel Türkmenistani Balkani ja Lebapi provintsis mitu kohtumist õpilaste ja töölistega, ärgitades neid hoidma eemale lääne meediast ja kultuurist, mis väidetavalt pidavat muutma türkmeeni noored ajupestuks.

«Ametnik ütles, et selline sõda nagu Ukrainas, võib juhtuda homme ka Türkmenistanis, kui me ei hoia oma noori eemal lääne meediast ja kultuurist,» rääkis RFE/RLile eelmisel neljapäeval Balkani provintsis propagandakoosolekul osalenud inimene, kes palus tagakiusamise kartuses anonüümsust. «Nad lisasid, et Ameerika ja Euroopa meedia info – mis mürgitavat noorte inimeste meeli – on peamine põhjus, miks Ukrainas puhkes sõda.»

Türkmenistani ametnikud ärgitasid inimesi mitte lugema lääne meedia kajastusi sõjast, kinnitasid veel mitu koolides, valitsusasutustes ja ettevõtetes toimunud kohtumistel osalenud inimest.

Ametnikud olla ka väitnud, et liikvel on nn välisagendid, kes püüavad Türkmenistani destabiliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles