Biden Sandy Hooki aastapäeval: relvakontroll on moraalne kohus

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Postimees / AFP / Scanpix

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, mil möödub kümme aastat Sandy Hooki ohvriterohkest koolitulistamisest, et ameeriklased peaksid tundma kollektiivset süüd suutmatuse eest piirata relvavägivalda.

«Meil on moraalne kohus võtta vastu ja jõustada seadusi, mis hoiavad ära selliste asjade kordumise,» ütles Biden avalduses.

«Olen võtnud kindlaks eesmärgiks keelata ründerelvad ja suure mahutavusega salved, mille laadseid kasutati Sandy Hookis,» lisas ta.

AR-15 automaatvintpüssiga relvastatud 20-aastane Adam Lanza tappis 2012. aastal Connecticuti osariigis Newtonis Sandy Hooki algkoolis 20 last ja kuus täiskasvanud haridustöötajat. Lanza võttis tapatalgute järel endalt elu.

Tulistamine vapustas Ameerika ühiskonda ja viis turvameetmete tugevdamiseni koolides. Samuti tõi see taas päevakorda relvakontrolli seaduste karmistamise, mille üle peetakse tuliseid arutelusid veel kümme aastat hiljemgi.

Kui Texase osariigis Ulvades lasti tänavu mais Robbi algkoolis maha 19 last ja kaks õpetajat, võttis kongress vastu seaduse relva soetamiseks vajaliku taustakontrolli karmistamise kohta.

Seadus ründerelvade keelustamise kohta aegus aga 2004. aastal ja kongress pole seda siiani uuendanud, ehkki riiki vaevavad massitulistamised massitulistamiste otsa. Ummikseisu taga on peamiselt vabariiklased, kes osutavad, et relva omamine on põhiseaduslik õigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles