Taani peaminister esitles vasak- ja paremleeri ühendavat uut valitsust

Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen.
Taani peaminister Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP / Scanpix

Taani peaminister Mette Frederiksen esitles täna kolmeparteilist valitsuskoalitsiooni, mis ühendab vasak- ja paremleeri ning kuhu kuuluvad Liberaalse Partei juht ja endine peaminister.

Tegemist on esimese taolise koalitsioonivalitsusega 44 aasta jooksul ja see toob kokku aastakümneid teineteist vastustanud pooled.

Liberaalide juht Jakob Ellemann-Jensen sai kaitseministriks, samas kui endine peaminister Lars Løkke Rasmussen, kunagine liberaalide juht, kes läks üle mõõdukate poolele, sai välisministri portfelli.

Valitsuses on 23 ministrit, kellest üksteist on Frederikseni sotsiaaldemokraadid. Liberaalid saavad seitse ja mõõdukad viis portfelli. Naisi on valitsuses kaheksa ja mehi 15.

Koalitsiooni moodustamisest anti teada teisipäeval pärast 42 päeva kestnud läbirääkimisi. Kolmel erakonnal on 179-kohalises parlamendis 89 mandaati, samuti toetavad neid neli seadusandjat, kes esindavad Gröönimaad ja Fääri saari.

Viimati valitses tsentristlik koalitsioon Taanis 1978. aastal, kui liidu moodustasid sotsiaaldemokraadid ja liberaalid. Valitsus püsis toona kaheksa kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles