Siseminister Läänemets pääses Kiievis napilt raketirünnakust

Copy
Eesti siseminister Lauri Läänemets ja Ukraina siseminister Denõss Monastõrski.
Eesti siseminister Lauri Läänemets ja Ukraina siseminister Denõss Monastõrski. Foto: Ukraina siseministeerium

Siseminister Lauri Läänemets, kes pääses neljapäeval Kiievis napilt Vene raketirünnakust, kavatseb Ukrainast saadud kogemuste põhjal tutvustada oma visiooni Eesti elanikkonnakaitse strateegiast.

Läänemets külastas 15. detsembril Kiievit, et arutada edasisi võimalusi Ukraina toetamisel, aga ühtlasi ka koostöös õppida Ukraina kogemustest elanikkonna kaitsmisel.

«Kiievist lahkusime loetud tunnid enne järjekordset raketirünnakut. Keegi ei kahtle, et Eesti kohustus on Ukrainlasi aidata igal võimalikul viisil - nad sõdivad seda sõda ka meie eest. Kuid ühtlasi on Eesti riigijuhtide ja ametkondade kohustus ja vastutus igal võimalusel ka ukrainlastelt õppida,» kirjutab siseminister ühismeedia postituses.

Ukrainast saadud kogemuste põhjal esitleb Läänemets uue aasta alguses valitsusele visiooni, kuidas arendada Eesti elanikkonnakaitsestrateegiat nii, et meie inimesed oleks sõjalise rünnaku või mistahes muu kriisi korral paremini valmistunud.

«Pikk päev Kiievis, selle lähiümbruses ja Irpinis andis hindamatut sisendit. Kohtumistest siseministri, asesiseminstri, Kiievi ja Irpini meeride, territoriaalkaitseüksuste ja esmareageerijatega saime oluliselt parema pildi sellest, kuidas nii riigi- ja munitsipaalasutused aga ka tavakodanikud saavad panustada, et ühiskond oleks ka äärmuslikus kriisis vastupidavam ja paremini kaitstud,» märgib Läänemets.

Siseministri sõnul on Eesti diplomaadid ja tugitöötajad Ukrainas keeruliste tingimuste ning aktiivse sõja kiuste jätkanud ennastsalgavalt töötamist. «Loetud tunnid pärast meie teele saatmist vaksalist pidid Eesti saatkonna töötajad koos ülejäänud Kiievi elanikega peitma Venemaa raketirünnakute eest end taas tundideks varjumiskohtadesse.»

Läänemets lisas, et Kiievis on hetkel probleeme nii vee kui ka elektriga.

Tagasi üles