Vseviov: poolikud lahendused annavad ajendi agressiooni jätkamiseks (2)

BNS
Copy
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov.
Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov. Foto: Mihkel Maripuu

Saksamaal Berliinis ja Prantsusmaal Pariisis visiitidel käinud välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviovi sõnul annavad poolikud lahendused Venemaa sõjale ajendi agressiooni jätkamiseks.

Vseviov rõhutas, et Venemaa sõda Ukrainas saab päädida vaid Ukraina võiduga ja Venemaa peab vastutama Ukrainas tekitatud kahjude eest.

Visiitiide käigus kohtus kantsler muu hulgas oma Prantsuse kolleegi Anne-Marie Descôtes’iga ja välisministeeriumi poliitika- ja julgeolekuküsimuste peadirektori Philippe Erreraga, kellega arutati jätkuvat igakülgset toetust Ukrainale.

«Jätkusuutliku rahu eelduseks Euroopas on Venemaa kaotus,» ütles Vseviov. «See on meie parim julgeolekutagatis, sest poolikud lahendused annavad Venemaale ajendi agressiooni jätkamiseks.»

Vseviov ütles, et määrava tähtsusega on hoida ukrainlaste lootust, sest see annab jõudu edasi võidelda. «Peame jätkama Ukraina ülesehitustöödega hoolimata Venemaa julmadest raketirünnakutest tsiviiltaristu pihta.»

«Venemaa sõda Ukrainas saab päädida vaid Ukraina võiduga,» ütles Vseviov. „Venemaa peab vastutama Ukrainas tekitatud kahjude eest,» lisas ta ja rõhutas, et see tähendab nii reparatsioone kui ka sõja- ja agressioonikuritegude eest vastutusele võtmist.

Vseviovi sõnul tuleb ümber mõtestada Lääne lähenemine Venemaa agressioonile. «See sõda võidetakse või kaotatakse strateegilisel, mitte taktikalisel rindel. Demokraatlike riikide ühtsuse hoidmine on määrava tähtsusega. Peame tegutsema otsustavalt ja muutma sõja hinna Venemaale kohe nii kalliks, et ta selle lõpetab,» sõnas kantsler. «Seda saame teha üheskoos täiemahuliste sanktsioonide ja Ukraina kaitsevõimekuse tugevdamise kaudu.»

Berliinis ütles Vseviov kohtumisel Saksamaa välisministeeriumi riigisekretäri Andreas Michaelisega, et agressioon kui tööriist Euroopa julgeolekupoliitikas peab saama täielikult diskrediteeritud. «See sõda ei ohusta mitte ainult Ukraina julgeolekut, vaid on otsustav kogu Euroopa julgeoleku jaoks,» sõnas ta. «Euroopa julgeoleku ja rahu eelduseks on Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse taastamine.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles