Horvaatia parlament ei toetanud Ukraina sõdurite väljaõpet

Copy
Horvaatia peaministri Andrej Plenkovići ja ta valitsuse jaoks oli parlamendi reedene otsus valus löök.
Horvaatia peaministri Andrej Plenkovići ja ta valitsuse jaoks oli parlamendi reedene otsus valus löök. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Scanpix

Horvaatia valitsusel ei õnnestunud reedel võita parlamendi toetust kavale õpetada välja Ukraina sõdureid Euroopa Liidu programmi alusel, mis on lõhestanud riigi juhtkonda.

Euroopa Liit alustab oma seni suurimat sõjalise väljaõppe programmi, mis on suunatud esialgu 15 000 ukraina sõjaväelase koolitusele mitmes liikmesriigis.

Ent missioonist osa võtmine on jaotanud poliitikud Horvaatias, mis on nii EL-i kui NATO liikmesriik, kahte lehte.

President Zoran Milanović on korduvalt öelnud, et on sellele mõttele vastu ning et selline samm seoks Horvaatia sõjaga rohkem kui vaja.

«See tähendaks sõja toomist Horvaatiasse,» ütles oktoobris Milanović, kelle võim on küll piiratud, ent kes juhib relvajõude.

Presidendi sõnavõtt sundis peaminister Andrej Plenkovići, kelle valitsus toetab väljaõppekava, süüdistama riigipead venemeelsetes vaadetes.

Tüli tõttu pani valitsus küsimuse hääletusele parlamendis.

Otsus 100 ukraina sõduri väljaõppe üle Horvaatias on valik «Ukraina ja Putini režiimi» vahel, ütles Plenković enne hääletust.

Toetust avaldas 97 parlamendiliiget, mida on vähem kui hääletuse toetamiseks nõutud kahekolmandikulist enamust.

Opositsioonipoliitikute sõnul muutnuks väljaõppe võimaldamine Horvaatia Venemaa «sihtmärgiks».

Pea 60 protsenti horvaatidest seisab vastu Ukraina sõdurite väljaõppele nende riigis ning vaid kolmandik toetab mõtet, näitas varem sel kuul avaldatud küsitlus.

EL-i sõjalise abi missiooni (EUMAM) peamine väljaõppekeskus luuakse Poolasse, tähtsuselt teine peakorter aga Saksamaale. EUMAM peaks koolitama välja suure arvu Ukraina relvajõudude liikmeid erinevateks sõjaväelisteks funktsioonideks ning esialgu on missioon käivitatud kaheks aastaks ja läheb maksma umbes 60 miljonit eurot aastas.

EUMAM-i rahastaks EL-i Euroopa rahutagamisrahastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles