NATO kindral kinnitas võimekust tagada julgeolek Kosovos

Copy
Briti sõdurid NATO juhitavas rahuvalvemissioonis Kosovos (KFOR).
Briti sõdurid NATO juhitavas rahuvalvemissioonis Kosovos (KFOR). Foto: Armend Nimani / AFP / Scanpix

NATO juhitava Kosovo rahuvalveüksuse (KFOR) juht kinnitas reedel, et tal on piisavalt nii sõjaväelasi kui võimekust tagada julgeolek, viidates sellega Serbia üleskutsele tuua iseseisvasse riiki tagasi oma sõjaväelased.

Serbia kaitseminister nõudis varem 1000 sõjaväelase ja politseiniku toomist Kosovosse seoses üha kasvavate pingetega nende riigist lahku löönud endise põhjapoolse provintsiga.

Ent KFOR-i kindralmajor Angelo Michele Ristuccia ütles, et tema alluvuses olevatel jõududel on endiselt kontroll olukorra üle.

NATO avalduses ei nimeta Itaalia kindral otsesõnu Serbia palvet, mis anti üle reedel Kosovo piiripunktis, ent kutsub kõiki osapooli hoiduma provokatsioonidest.

«KFOR-il on täielik võimekus, sealhulgas personali osas, pakkuda turvalist ja ohutut keskkonda ja liikumisvabadust kõigile kogukondadele kõikjal Kosovos,» ütles ta viitega oma üksuse ÜRO mandaadile.

Kosovos on detsembris sajad serblased, keda on välja vihastanud endise politseiniku kinnipidamine, tõkestanud maanteid, mis on halvanud liiklust läbi kahe piiriületuspunkti Serbiaga.

Kosovo etniline albaanlaste enamus kuulutas 2008. aastal välja ühepoolselt iseseisvuse, ent Belgrad ei tunnista jätkuvalt seda ning julgustab seal elavaid serblasi astuma vastu Priština võimudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles