India valitsuspartei liikmed põletasid Pakistani välisministri nukke

Copy
India võimupartei liikmed põletamas Pakistani välisministrit kujutavat õlgmehikest. 17. detsember 2022.
India võimupartei liikmed põletamas Pakistani välisministrit kujutavat õlgmehikest. 17. detsember 2022. Foto: NARINDER NANU/AFP/Scanpix

ÜRO-s Pakistaniga teravusi vahetanud India valitsuspartei liikmed põletasid täna Pakistani välisministrit kujutavaid õlgmehikesi.

Kahe tuumariigi omavahelised suhted on äärmiselt pingelised, eriti Himaalaja Kashmiri piirkonna pärast, mis jagati kahe riigi vahel nende eraldamisel.

Alates 1947. aastast on riigid pidanud kolm sõda ja nende vahel on olnud hulk kokkupõrkeid.

Sel nädalal soovitas India välisminister S. Jaishankar ÜROs Pakistanil «püüda olla hea naaber» ja nimetas riiki «terrorismi epitsentriks».

Tema Pakistani kolleeg Bilawal Bhutto Zardari nimetas omakorda India hindu rahvuslasest peaministrit Narendra Modit «Gujarati lihunikuks».

Modi oli Gujarati osariigi peaminister, kui seal toimusid 2002. aastal usurahutused, milles hukkus üle 1000 inimese, peamiselt moslemid.

Eile kogunes mitusada Modi Bharatiya Janata Partei (BJP) liiget New Delhisse Pakistani esinduse ette meelt avaldama.

Täna teatas BJP protestidest Bhubaneswaris, Amritsaris ja Ranchiis, kus meeleavaldajad põletasid Bhutto Zardarit kujutavaid õlgmehikesi ja skandeeriti loosungeid.

India välisministeerium ütles eile, et nii madalale kui Bhutto Zadari ei ole isegi Pakistan varem langenud, ja nõudis «lõppu Made in Pakistan terrorismile».

Pakistan teatas täna vastuseks, et India valitsus on püüdnud 2002. aasta Gujarati veresauna pettemanöövrite ja võltsingute abil varjata.

«See on häbiväärne lugu massilistest tapmistest, lintšimistest, vägistamistest ja rüüstamistest. Ning on fakt, et Gujarati veresauna korraldajad on kohtumõistmisest pääsenud ja on nüüd India valitsuses juhtivatel kohtadel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles