Maad tabab täna viimase viie aasta suurim magnettorm

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA pilt 6. märtsi päikesetormist.
NASA pilt 6. märtsi päikesetormist. Foto: SCANPIX

Maani jõuab täna viimase viie aasta suurim päikesetorm, mis võib tekitada häireid elektrivõrkude, GPS-süsteemide ja satelliitide töös ning lennuliikluses.

Torm peaks NASA arvutuste kohaselt Maani jõudma Eesti aja järgi täna hiljemalt kella 14.25ks ja kestab ka homme. Polaarpiirkondades, kuid ka Kesk-Aasias on inimestel täna pimeduse saabudes suurepärane võimalus nautida virmalisi, vahendasid AFP ja BBC News.

«Kosmoseilm on viimase 24 tunni jooksul väga huvitavaks muutunud,» ütles USA riikliku ookeani- ja atmosfääri administratsiooni teadlane Joseph Kunches eile.

NASA hoiatas tõsise tormi eest, mis mõjutab nii Maad kui Marssi ning ka mitut kosmoseagentuuri satelliiti.

Tugeva geomagnetilise tormi põhjustasid mitu suurt gaasipurset Päikese pinnal pühapäeva õhtul ning ööl vastu eilset.

Kunchesi sõnul on tõenäoliselt tegemist tugevaima tormiga pärast 2006. aasta detsembrit. Mõned lennufirmad on tema sõnul juba otsustanud marsruute muuta, et lennata poolustest kaugemal.

Päikesetormid ei ole uus fenomen, kuid mõned eksperdid usuvad, et kuna inimkond sõltub üha enam GPS- ja satelliittehnoloogiast, toovad tormid tulevikus kaasa suuremaid häireid.

Suuri probleeme põhjustavad päikesetormid harva, kuid näiteks 1989. aastal lõi geomagnetiline torm Kanadas Quebeci provintsis mitmeks tunniks rivist välja elektrivõrgu.

Loe magnettormidest ja nende mõjust inimestele pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles