Euroopa Liit jõudis kokkuleppele süsinikuturu reformis (3)

Copy
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees.
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriigid ja parlamendiliikmed teatasid täna kokkuleppest süsinikuturu põhjalikuks reformimiseks, millega loodetakse vähendada heitkoguseid ja investeerida kliimasõbralikesse tehnoloogiatesse.

Kokkuleppe eesmärk on kiirendada emisioonikärpeid, tühistada järk-järgult tööstusele tehtavad erandid ja laiendada EL-i heitkogustega kauplemise süsteemi transpordi- ja ehitussektori heitele, öeldakse Euroopa Parlamendi avalduses.

Liikmesriikide ja europarlamendi esindajate kõnelused kestsid üle 24 tunni, enne kui laupäeva õhtul jõuti EL-i süsinukuturu laiendamises kokkuleppele.

Kokkuleppe põhjal tuleb Euroopa Liidu heitkogustega kauplemise süsteemi (ETS) sektoritel heidet vähendada 2030. aastaks 62 protsendi võrra 2005. aasta tasemest. Varem oli eesmärk 43 protsenti.

Seniseid erandeid tööstusele hakatakse tühistama kiiremini: 48,5 protsenti 2030. aastaks ja täielikult 2034. aastaks. See ajakava põhjustas ägedaid vaidlusi europarlamendi ja liikmesriikide vahel.

Süsinikuga kauplemist laiendatakse järk-järgult ka merendussektorile, Euroopa-sisestele lendudele ja jäätmepõletusele.

Saavutatud kokkuleppe kohaselt tuleb majapidamistel hakata alates 2027. aastast vedelkütuse- ja gaasiküttega seotud emissiooni eest maksma, kuid 2030. aastani kehtib hinnalagi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles