Katar: EL-i korruptsioonijuurdlus ohustab gaasitarneid (4)

Copy
Euroopa Parlamendi endide asepresident Eva Kaili Katari tööministri Ali bin Samikh al-Marriga 31. oktoobril.
Euroopa Parlamendi endide asepresident Eva Kaili Katari tööministri Ali bin Samikh al-Marriga 31. oktoobril. Foto: Katari tööministeerium/AFP/Scanpix

Katar taunis täna Belgia korruptsioonijuurdlust ja tema Euroopa Parlamenti pääsu tõkestamist, hoiatades, et see võib mõjutada negatiivselt suhteid ja gaasitarneid.

Katari diplomaadi avalduses kritiseeriti eeskätt Belgia võime ja süüdistati neid ebatäpse info kasutamises.

Korruptsioonijuurdlusega seotud läbiotsimiste tulemusena on leitud vähemalt 1,5 miljonit eurot sularaha ja peetud kinni kuus inimest, üks neist europarlamendi kreeklasest asepresident Eva Kaili.

Väidetavalt on raha seotud ühe Pärsia lahe riigiga ja neljapäeval otsustas europarlament keelata kriminaaljuurdluse ajaks Katari esindajate pääsu oma ruumidesse.

Otsus kehtestada «säärased diskrimineerivad piirangud» enne juurdluse lõppu «mõjutab negatiivselt piirkondlikku ja ülemaailmset julgeolekukoostööd ning käimasolevat arutelu maailma energianappuse ja -julgeoleku üle», ütles Katari diplomaat.

«Me lükkame kindlalt tagasi süüdistused, mis seostavad meie valitsust õigusvastase käitumisega,» ütles Katari esindaja avalduses.

Belgia prokuratuuri sõnul olid nad uurinud europarlamendi korruptsiooni juba üle aasta, enne kui läbiotsimised korraldati.

«On väga kahetsusväärne, Belgia valitsus ei püüdnud meie valitsusega ühendust võtta ja faktid kindlaks teha, kui nad süüdistustest teadlikuks said,» ütles Katari diplomaat.

Avalduses rõhutati lähedasi suhteid Belgiaga.

«Meie riigid tegid koostööd koroonapandeemia ajal ja Katar on tähtis Belgia LNG-ga varustaja.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles