Paavst kirjutas tervise halvenemise puhuks lahkumisavalduse

Copy
Paavst Franciscus.
Paavst Franciscus. Foto: Vatican Media/Reuters/Scanpix

Paavst Franciscus avaldab täna ilmunud intervjuus, et kirjutas juba 2013. aastal katoliku kiriku peaks saades tagasiastumisavalduse juhuks, kui tervis peaks hakkama tema ametikohustuste täitmist takistama.

Franciscus ütles Hispaania ajalehele ABC, et andis avalduse kardinal Tarcisio Bertonele, kes oli sel ajal Vatikani riigisekretär. Paavst lisas, et oletatavasti on need juhised praegu seda ametit pidava kardinal Pietro Parolini valduses.

Laupäeval 86-aastaseks saanud paavstile tehti 2021. aastal käärsooleoperatsioon ja põlvevalu tõttu kasutas ta mõnda aega ratastooli, kuid on viimasel ajal vahetanud selle kepi vastu.

Vastuseks ajakirjaniku küsimusele, mis juhtub siis, kui tervis ei luba tal enam tööd teha ja kas selleks on ka reeglid ette nähtud, ütles paavst, et «tegelikkuses on alati reeglid».

«Ma olen juba loobumiskirja allkirjastanud,» ütles Franciscus ja lisas, et tegi seda kohe ametiaja alguses.

«Ma kirjutasin alla ja ütlesin: »Kui ma peaksin meditsiinilistel või mingitel muudel põhjustel teovõimetuks jääma, siis siin on minu tagasiastumisavaldus«,» sõnas ta ning väljendas veendumust, et Franciscuse viiendal paavstikuul riigisekretäri ametist taandunud kardinal Bertone andis kirja ametijärglasele edasi.

Franciscus on varem avaldanud tunnustust oma eelkäijale paavst Benedictus XVI-le, kes astus kõrge ea ja halveneva tervise tõttu tagasi ja elab nüüd ühes Vatikani kloostris.

Ta oli 600 aasta jooksul esimene paavst, kes surma ära ei oodanud, vaid tagasi astus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles