KOHALIK VAADE Sõda Ukrainas tõukas leedukad Facebookiga vaenujalale (6)

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Meeleavaldajad novembri keskel Berliinis USA saatkonna lähistel nõudmas Facebooki omanikfirmalt Metalt poliitikamuutust, mis teeks lõpu Ukrainat toetavate ja Vene sõjakuritegudest rääkivate kasutajate blokeerimisele. Ukraina-meelsete postituste eest kasutuskeelu andmine on muutunud ulatuslikuks ka Leedus.
Meeleavaldajad novembri keskel Berliinis USA saatkonna lähistel nõudmas Facebooki omanikfirmalt Metalt poliitikamuutust, mis teeks lõpu Ukrainat toetavate ja Vene sõjakuritegudest rääkivate kasutajate blokeerimisele. Ukraina-meelsete postituste eest kasutuskeelu andmine on muutunud ulatuslikuks ka Leedus. Foto: Olaf Schuelke / imago images / Scanpix

Viimased kümme kuud on Ukrainas peale raketi-, mürsu- ja pommirünnakute käinud ka vihased info­lahingud ning veebi­avarus­tesse üle kandunud konflik­tis kahtlustavad leedulased nüüd Facebooki Vene-meelses kallutatuses.

Viimaste kuude suurim sotsiaalmeediamöll maailma mastaabis on seotud ärihiiu Elon Muskiga, kes ostis Twitteri ja vallandas sellega säutsumaailmas täieliku kaose. Kui ettevõtja oli lahti lasknud suure osa Twitteri töötajatest, esinenud kummaliste avaldustega Ukraina kohta, põhjustanud suure hulga kasutajate plehkupaneku teistele platvormidele, sealhulgas Mastodoni, ning keelanud sõjategevuse jälgimiseks ülioluliste avalikult kättesaadava luureteabe vahendajate​ ehk​ OSINTi kontod, on üha teravamalt päevakorras küsimus, mis on tegelikult Muski plaan.

Leedus on Muski lammutustöö saanud napimalt tähelepanu, kuna tegemist on riigis ühe kõige vähem kasutatava sotsiaalmeediakeskkonnaga. Kuigi Ukraina sõja tõttu on see viimasel ajal pisut menukamaks muutunud, jääb ta valdavalt siiski nišiplatvormiks, mida pruugivad mõned erihuviga grupid, näiteks poliitikud, ajakirjanikud ja üksildased noorukid.

Leedus on vaieldamatu valitseja sotsiaalmeediamaastikul endiselt Facebook. Kuid on ka selge, et miski on mäda Meta kuningriigis, selles Mark Zuckerbergi loodud sotsiaalse suhtluse, reklaami ja uudiste hiidkoletises. Ukrainale raha kogumine, Kremli häbistamine ja isegi süütuna kõlavad toetusavaldused Kiievile on toonud nende avaldajatele kaasa seletamatud eemaldamised platvormilt ja keelud, mida pole võimalik vaidlustada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles