INTERVJUU Poola julgeolekuekspert: NATO väljus Przewodówi raketiplahvatuse kriisist usaldusväärsemana

Polina Klochko
, TÜ Skytte instituudi magistrant
Copy
Raketiplahvatuse kraater ja purustused Poola idapiiri lähistel Przewodówi külas ligi nädal pärast seda, kuid sinna kukkus Venemaa ulatusliku raketirünnaku tõrjumise käigus välja tulistatud Ukraina õhutõrjerakett.
Raketiplahvatuse kraater ja purustused Poola idapiiri lähistel Przewodówi külas ligi nädal pärast seda, kuid sinna kukkus Venemaa ulatusliku raketirünnaku tõrjumise käigus välja tulistatud Ukraina õhutõrjerakett. Foto: Jakub Orzechowski / Agencja Wyborcza.pl / Reuters / Scanpix

Poola reageeris kuu aega tagasi riigi idaosas toimunud raketiplahva­tu­sele äärmise ettevaatu­sega, et mitte õhutada rahva seas Vene-vastase meelsuse ülekuumenemist, oletas julgeolekuekspert Marek Madej.

Poolale on ­Ukraina toetamine keskne, kuid samavõrra tähtis on takistada idapiiri taga kestva konflikti muutmist regionaalseks sõjaks, rõhutas Varssavi ülikooli strateegiliste uuringute ja rahvusvahelise julgeoleku ­osakonna dotsent Madej intervjuus Posti­mehele pärast 15. novembril​ Przewodówi külas toimunud Ukraina õhutõrjeraketi plahvatust, mis nõudis kahe kohaliku elu.

Mis juhtus pärast raketitabamust Przewodówi külale? Miks Poola president Andrzej Duda viivitas õnnetuse kohta avalduse tegemisega, samal ajal kui mõni ­teine Euroopa liider, nende seas Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Läti toonane kaitseminister Artis Pabriks, kutsus kohe üles Poolat kaitsma ja kaude viitasid NATO vägede kasutamisele?

Minu arvates pole Przewodów kuigi hea testjuhtum NATO võimekuse proovile panemiseks. Jah, me pidime hinnangut pisut ootama. Lõpuks oli raketiplahvatus õnnetus, mitte Venemaa tahtlik rünnak. Seega polnud mingit mõtet mõelda artiklile 5, kollektiivkaitse klauslile.

Mitte keegi, sealhulgas Poola, ei soovi eskaleerida konflikti Ukrainas tasemele, mis tähendaks otsest sõda Venemaa ja NATO vahel. Kuid see võib juhtuda. See oleks Venemaa, kes kutsub esile NATO reaktsiooni, mitte vastupidi. Nii et Przewodówi juhtumit analüüsiti põhjalikult, vältimaks igasugust riski, et langetatakse rutakaid tegutsemisotsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles