Austria kahtlustab Kreeka kodanikku Venemaa heaks luuramises

Copy
Vene riigipea Vladimir Putin Peterburi majandusfoorumil.
Vene riigipea Vladimir Putin Peterburi majandusfoorumil. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Austria võimud algatasid uurimise Kreeka kodaniku suhtes, keda kahtlustatakse aastaid Venemaa kasuks luuramises, teatas Austria valitsus täna.

Austria siseministeeriumi teatel on 39-aastasel mehel, kes ei viibi hetkel vahi all, Vene juured, ning tema isa oli Vene luureametnik, kes töötas kunagi diplomaadina Austrias ja Saksamaal.

Arvatakse, et kahtlusalune sai Venemaal sõjalise eriväljaõppe ning viibis Moskvas vahetult enne Venemaa sissetungi Ukrainasse ja selle ajal.

Kahtlusalune ei ole Austrias praktiliselt töötanud ning on saanud vaid piiratud toetusi, kuid tegi sellegipoolest 2018. aastast 2022. aasta alguseni 65 välisreisi Euroopasse, Venemaale ja Valgevenesse ning ostis Viinis, Venemaal ja Kreekas kinnisvara, teatas siseministeerium.

Arvatakse, et ta edastas infot eri kohtades Viinis ning tema ülesanne oli hinnata enne Venemaa sissetungi Ukrainasse välisriikide võimalikku reaktsiooni.

Kahtlusaluse kodus korraldatud läbiotsimise käigus avastati seadeldis, millega on võimalik tuvastada pealtkuulamisseadmete siganaale, samuti leiti peidukaameraid ja kaitseriietust.

Mehe valdusest konfiskeeriti mobiiltelefone ja sülearvuteid, teatas siseministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles