Briti kohus: plaan migrandid Rwandasse saata on seaduslik

Copy
Rwanda migratsioonikava vastane meeleavaldaja Londonis 19. detsember 2022.
Rwanda migratsioonikava vastane meeleavaldaja Londonis 19. detsember 2022. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Londoni kohus otsustas esmaspäeval, et Briti valitsuse vastuoluline kava deporteerida migrandid Rwandasse on seaduslik.

Briti peaminister Rishi Sunak püüab enneolematu migratsioonitulva olukorras jätkata oma eelkäija Boriss Johnsoni programmi migrantide edasisaatmiseks Rwandasse. Kava on üritanud vaidlustada nii asüülitaotlejad kui ka heategevusorganisatsioonid.

Rwanda valitsus tervitas esmaspäeval Londoni kohtu otsust.

«Tervitame otsust ja oleme valmis pakkuma asüülitaotlejatele ja migrantidele turvalisust ning võimalust rajada Rwandas uus elu,» ütles valitsuse kõneisik Yolande Makolo, kelle sõnul tegemist on «positiivse sammuga» globaalse rändekriisi lahendamisel.

Briti valitsus lootis saata kõik alates 1. jaanuarist ebakorrapäraselt Ühendkuningriiki sisenenud edasi Rwandasse, kuid deporteerimislennud on takerdunud Briti kohtutele ja Euroopa Inimõiguste Kohtule esitatud vaiete tõttu.

Esimene rühm illegaalseid migrante pidanuks lahkuma Suurbritanniast juba juunis, kuid peatati Euroopa inimõiguskohtu tõkendiga viimasel hetkel.

Mõned ÜK-sse paatidega saabunud üksikisikud ja migrante toetavad organisatsioonid kaebasid valitsuse sammud Londoni kõrgemasse kohtusse.

Advokaatide sõnul oli valitsuse kava ebaseaduslik mitmel põhjusel, sealjuures seati kahtluse alla eeldus, et Rwanda on ohutu kolmas riik, kuhu migrante saata.

«Kohus on otsustanud, et valitsusele on seaduslik teha korraldusi asüülitaotlejate saatmiseks Rwandasse ning et nende asüülitaotlusi menetletakse Rwandas, mitte Ühendkuningriigis,» ütles kohus.

Kohtu hinnangul on asüülitaotlejate ümberasustamine vastavuses ÜRO pagulaskonventsiooniga, samuti valitsuse õiguslike kohustustega.

Steve Crawshaw heategevusorganisatsioonist Freedom from Torture esineb pärast kohtuotsust Londonis 19. detsember 2022. 
Steve Crawshaw heategevusorganisatsioonist Freedom from Torture esineb pärast kohtuotsust Londonis 19. detsember 2022. Foto: Tayfun Salci/Zuma Press Wire/Scanpix

Kohtunike sõnul polnud aga ÜK siseminister Suella Braverman piisavalt kaalunud kaheksa hageja juhtumeid ning esitas need ministrile tagasi menetlemiseks.

Peaminister Sunak ütles Riias, et Rwanda kava ning sealjuures ka Albaaniaga sõlmitud kokkulepe, aitab ÜK-l saavutada kontrolli «ebaseadusliku migratsiooni» üle.

Amnesty International on kutsunud Rwanda kavast loobuma selle täies ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles