Hollandi peaminister palus vabandust riigi orjandusmineviku eest

Postimees
Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte ütles eile Haagis rahvusarhiivis peetud kõnes, et riik kannab vastutust orjastatud inimestele ja nende järeltulijatele põhjustatud ränkade kannatuste eest. 
Hollandi peaminister Mark Rutte ütles eile Haagis rahvusarhiivis peetud kõnes, et riik kannab vastutust orjastatud inimestele ja nende järeltulijatele põhjustatud ränkade kannatuste eest. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA/Scanpix

Hollandi peaminister Mark Rutte palus eile ametlikult vabandust riigi 250 aastat kestnud rolli pärast orjakaubanduses, nimetades seda inimsusvastaseks kuriteoks.

«Hollandi valitsuse nimel palun ma täna vabandust Hollandi riigi kunagiste tegude pärast,» ütles peaminister Haagis rahvusarhiivis peetud kõnes, avaldades lootust, et nüüd saab alata haavade paranemine. «Meie ühise ajaloo raamatus on palju lehekülgi, mis täidavad meid 21. sajandil hämmingu, õuduse ja sügava häbiga.»

Rutte möönis, et minevikku ei saa kustutada ja seda ka ei üritata teha, vahendas Hollandi avalik-õiguslik ringhääling NOS. Samas on valitsusjuht varem tõrjunud võimalust, et põhjustatud kannatuste eest makstakse valuraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles