Colombia viimane sissirühmitus kuulutas välja jõulurahu

Copy
Rahvusliku Vabastusarmee loosungid El Palos.
Rahvusliku Vabastusarmee loosungid El Palos. Foto: JAIME SALDARRIAGA/REUTERS

Colombia viimane mässuliste rühmitus Rahvuslik Vabastusarmee (ELN) teatas esmaspäeval ühepoolsest relvarahust jõulude ja uue aasta vaheliseks pühadehooajaks.

Ainus Colombia vasakmässuliste rühmitus, mis ei ole veel relvi maha pannud, kuid peab rahuläbirääkimisi uue vasakpoolse valitsusega, ütles sotsiaalmeediasse postitatud videosõnumis, et relvarahu kestab jõululaupäevast kuni 2. detsembrini.

See kehtib vaid sõjaväe ja politseijõudude kohta, ütles maskeeritud ELN-i liige, lisades, et «me väärime õigust kaitsta end rünnaku korral».

Vaid eelmisel nädalal leidis umbes 10 000 elanikku Colombia loodeosas asuvas Choco džunglipiirkonnas end lõksus, kui ELN alustas relvastatud rünnakut.

Valitsuse ja opositsiooni kriitika pälvinud rünnak oli ELN-i kohaselt kättemaks ühe nende liikme surma eest, kes langes omakaitseväelaste käe läbi, kes väidetavalt tegid koostööd valitsusvägedega.

Läbirääkimised said alguse 2016. aastal toonase presidendi Juan Manuel Santose ajal, kes allkirjastas rahuleppe riigi suurima sissirühmitusega Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC), lõpetades sellega enam kui pool sajandit kestnud relvakonflikti.

Kuid rahuläbirääkimised ELN-iga katkestati pärast 2019. aastal Bogotás aset leidnud rünnakut politseiakadeemiale, milles hukkus 22 inimest. Läbirääkimised jätkusid alles umbes kuu aja eest, mil osapooled leppisid kokku, et taasalustavad dialoogi täie poliitilise ja eetilise tahtega. Ühisavalduses nenditi, et kõneluste eesmärk on «ehitada rahu» ja tuua «käegakatsutavaid, koheseid ja vajalikke» muudatusi.

Kõnelusi võõrustavad Venezuela koos Kuuba ja Norraga, mis kõik kolmekesi on roteeruvas korras rahuläbirääkimiste protsessi garandid.

ELN-il on umbes 2500 liiget, mida on umbes 700 võrra rohkem kui siis, mil läbirääkimised katkestati.

Colombiat on enam kui poole sajandi jooksul räsinud konfliktid riigi ja erinevate vasaksisside ning parempoolsete omakaitseväelaste, aga ka uimastikaubitsejate vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles