Saksa presidendi lahkumispidu pälvib kritiikat

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa president Christian Wulff astus tagasi 17. veebruaril.
Saksa president Christian Wulff astus tagasi 17. veebruaril. Foto: SCANPIX

Eelmisel kuul skandaalide tõttu ametist lahkunud Saksamaa presidendi Christian Wulffi auks korraldatakse täna õhtul sõjaväeline tseremoonia.

Presidendi uhkes Bellevue palees toimub Wulffi ametlik hüvastijätutseremoonia, mis kantakse üle ka üleriigilises televisioonis, vahendas AFP.

Saksamaa ajaloo noorim riigipea Wulff pani ameti maha ligi kolme nädala eest, kui prokuratuur palus parlamendil talt puutumatus ära võtta. Vähem kui kaks aastat ametis vastu pidanud Wulffi maine sai hoobi, kui kohalik ajakirjandus avastas, et Wulff ei teatanud enne presidendiks saamist Alam-Saksi liidumaa parlamendile, et võttis oma ärimehest sõbra naiselt koduostuks laenu.

Sellele järgnes veel mitu skandaali, muu hulgas ähvardas ta ajalehe Bildi toimetajat, kui see avaldab loo tema eraviisilistest finantstehingutest. Hiljem imbus välja üha uusi avastusi, mis mehe usaldusväärsust õõnestasid. Kuna vähese võimuga Saksa presidendi roll on olla eelkõige moraalseks eeskujuks, ei olnud tal ametis jätkamine enam võimalik.

Saksa opositsioon nimetas Wulffile tseremoonia korraldamist valeks otsuseks. Nende sõnul tulnuks traditsioonist loobuda, arvestades tema tagasiastumise asjaolusid.

«Kellegi auks, kes ei saanud ametis hakkama, korraldatakse hüvastijätutseremoonia, nagu oleks ta Saksamaa heaks suuri asju korda saatnud,» märkis sotsiaaldemokraatide juht Sigmar Gabriel eile ajalehele Stuttgarter Nachrichten.

Ükski Wulffi elusolevatest eelkäijatest – Walter Scheel, Richard von Weizsaecker, Roman Herzog ja Horst Köhler – ei kavatse meedia teatel osaleda.

Siiski on Bellevuesse oodata liidukantsler Angela Merkelit ja paljusid tema ministreid.

Tseremoonial esineb Bundeswehri orkester, mis mängib Wulffi valitud muusikat. Esitamisele tulevad näiteks filmist «Võlur Oz» pärit «Over the Rainbow» ja Beethoveni «Ood rõõmule».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles