Kohus määras 97-aastasele natside koonduslaagri sekretärile karistuse (5)

Copy
Irmgard Furchner kohtusaalis enne kohtuprotsessi algust, Saksamaal, 19. oktoobril 2021. aastal.
Irmgard Furchner kohtusaalis enne kohtuprotsessi algust, Saksamaal, 19. oktoobril 2021. aastal. Foto: Christian Charisius/reuters/scanpix

Saksa kohus määras kaheaastase tingimisi karistuse 97-aastasele endisele natside koonduslaagri sekretärile, keda süüdistati seotuses üle 10 000 inimese tapmisega.

Irmgard Furchneri süüasi oli üks viimaseid Saksamaa kohtuprotsesse seoses holokaustiga. Prokurörid süüdistasid teda seotuses vangide julma ja pahatahtliku tapmisega Stutthofi laagris okupeeritud Poolas.

Tegemist oli tõenäoliselt viimase sellelaadse kohtuprotsessiga. Furchner töötas Stutthofi laagris stenografisti ja masinakirjutajana 1943. aastast kuni natsirežiimi lõpuni 1945. aastal.

Kuna Furchner oli kuritegude toimepanemise ajal alaealine, siis käis protsess 97-aastase naise üle alaealiste kohtu ees, kes määras talle ka alaealistele mõeldud karistuse ehk katseaja, selgitas kohus CNNile.

Furchner põgenes nädalaid enne kohtuprotsessi algust, kuid võimud leidsid ta mõne tunni pärast. Kohtumenetlus tema üle sai alata eelmise aasta lõpus.

Ameerika Ühendriikide holokausti memoriaalmuuseumi andmetel hoiti Stutthofi laagris jõhkrates tingimustes kümneid tuhandeid inimesi ja seal suri üle 60 000 inimese. Stutthofis peeti kinni peamiselt mittejuutidest poolakaid, samuti suurt hulka juute Poolast ja natside poolt okupeeritud Balti riikidest.

Saksamaa on viimastel aastatel pingutanud, et tuua natside sõjakuritegude toimepanijad kohtu ette, enne kui on liiga hilja. Kuid eksperdid ütlevad, et kohtu ette jõudis vaid väike osa tegelikest sõjakurjategijatest, viitas CNN.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles