INTERVJUU Zelenskõi lähikondne: päevakorras on lennukid, tankid ja uued raketid (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh

Lääs on lõpuks valmis arutama ründelennukite ja moodsate tankide andmist Ukrainale, millest veel mõni kuu tagasi polnud juttugi, ütles usutluses Postimehele Mõhhailo Podoljak.

Podoljak on Ukraina presidendi üks Volodõmõr Zelenskõi lähikonna mõjukamaid mehi, presidendi kantselei ülema Andri Jermaki nõunik.

Mis on viimased olulisemad arengusuunad sõjas?

Kaks peamist. Venemaa teeb praegu selgelt panuse raketirünnakutele, et jätta ukrainlased ilma elektri, sooja ja veevarustuseta – eesmärgiks on, et inimesed tuleksid tänavatele ja avaldaksid niimoodi mõju võimudele [alustada läbirääkimisi]. Teine eesmärk on selle taktikaga šokeerida Euroopa riike: näidata, et vaadake, kuidas me kavatseme sõdida, ning kui te ei taha näha seda ukrainlaste kannatamist, siis sundige Zelenskõid istuma läbirääkimiste laua taha ja nõustuma Venemaa tingimustega. Venemaal pole enam mingit reputatsiooni, mida kaotada, neil on täiesti ükskõik, mida neist arvatakse, ning sellepärast nad rõhuvad ukrainlaste kannatustele, mida eurooplased ei taha näha.

Teine oluline areng on Venemaa täielik üleminek sisuliselt sõjaaja seadustele nii majanduses kui ka poliitikas ning pidevale mobilisatsioonile. Nad on selgelt teinud panuse sellele, et kavatsevad sõjaga lõpuni minna. See tähendab Ukraina purustamist nii kaua, kuni oleme lõplikult hävitatud. Meile tähendab see selget arusaamist, et mingitel läbirääkimistel pole mõtet, sest Venemaal pole isegi mõttes Ukraina territooriumilt vägesid välja viia.

Ukraina ühiskonna seisukohalt on lõplikult selge, et mingeid kompromisse ei ole võimalik teha ja keegi ei ole nõus neid ka tegema, nagu oli 2014. aastal. Tahame selle sõja lõpuni viia, mitte nagu 2014. aastal. Me ei lasku põlvili. Unustage ära see väljend. Kui me nõustuks rahuga, siis see tähendab lihtsalt, et mõne aasta pärast tulevad nad jälle meid tapma. Me ei nõustu sellega iialgi.

Kas te tunnete siis kuidagi, et Euroopa riigid on valmis Ukrainat survestama läbirääkimisteks Venemaaga?

Pole mingit survet ega vihjeid. Meedias, jah, kõlab mõtteid, et iga sõda peab lõppema läbirääkimistega. Tuleb aru saada selle sõja loogikast ning võimatusest rääkida niimoodi abstraktselt läbirääkimistest. Venemaal on selge eesmärk, mida nad ei varja – Ukraina hävitamine. Nad ütlevad selgelt, et me igal juhul teeme seda. Nad ei räägi seda Ukrainale, meie saame sellest niigi aru. Nad räägivad seda ülejäänud maailmale. Vahet ei ole, kas sõjalisel teel või läbirääkimistega – igal juhul nõuavad nad ultimatiivsel toonil Ukrainalt territooriumi ja osalist suveräänsuse loovutamist ning igal juhul lähevad nad hiljem lõpuni. Seega, mingit läbirääkimiste protsessi ei saa sellises olukorras olla. Imelik, kui keegi sellest veel aru ei saa, et võidu korral ei lase Venemaa enam eksisteerida Ukrainal kui riigil. Ja ka sellest, et kui Venemaa võidab, muudab ta sellega tühiseks rahvusvahelise õiguse: kui te ei karda tappa teise riigi inimesi, siis mingit karistust sellele ei järgne, sest selge ju, et võitnud riik ei lähe mingi tribunali alla. Venemaa näitab sellega Euroopale, et autoritaarne riigijuhtimine on parem kui demokraatia. Venemaa tõestab, et tema domineerib Ida-Euroopas, et teda tuleb kuulata ja karta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles