ÜLESKUTSE ⟩ Üksteist tuhat Lootuse pakki koos, kolm tuhat juba inimesteni jõudnud

Lootus abipakettide jagamine Bahmutis. Linn on peaaegu pideva venelaste pommitamise all. Foto: MTÜ Slava Ukraini
Aarne Seppel
, toimetaja
Copy

«Lootuse jõulud Ukrainas» on juba kogunud ligi 700 000 eurot, mille eest saab anda abi ja lootust ligi 11 500 inimesele, selgub Slava Ukraini, Solutionali ja Postimehe ühiskampaania vahearuandest. Annetada saab veel veebilehel lootus.slava.ee.

«Alates detsembri algusest oleme laiali jaganud kolm tuhat pakki, mis tähendab et abi on saanud enam kui kuus tuhat inimest,» ütles Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme, kes on ka praegu Ukrainas kohapeal, jagamas «Lootuse jõulude» abipakke ja eelmise, sõdurite talvevormide kampaaniaga «1000 kangelast lumes» hangitud vorme partnerüksustele.

Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme jagab Bahmutis «Lootuse jõulude» kampaania abipakke.
Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme jagab Bahmutis «Lootuse jõulude» kampaania abipakke. Foto: MTÜ Slava Ukraini

Paar päeva tagasi käis Lehtme abi viimas Zaporižžja oblastis Huljaipole ja Orihhivi linnas –mõlemad jäävad rindejoonest vaid kümmekonna kilomeetri kaugusele.

«Venelased pommitavad Orihhivi linna sissesõitu peaaegu pidevalt. Humanitaarabina on linnadesse jõudnud ainult toitu. Me käisime seal ka novembris ja kuulasime, mida kohalikel veel vaja on,» rääkis Lehtme. Nii jõudsid pakkidesse lisaks küünlad, tikud, lisapatareid ja hügieenivahendid.

«Lootuse jõulud Ukrainas»

Annetamiseks mine lehele lootus.slava.ee

Anneta telefoni teel

Palun kuula sissejuhatavat teksti vähemalt 10 sekundit, sest muidu annetamist ei toimu.

  • 900 2406 — 10 eurot
  • 900 2407 — 25 eurot
  • 900 2408 — 50 eurot

Politsei aitab lootuse levikule kaasa

Lehtme rääkis, et neisse linnadesse tegelikult ei lubata ajakirjanikke ega ka humanitaarabi. «Meie saame niimoodi, et meil on igas autos politseinik, kes näitab teed. Kohapeal teeme koostööd politseiülemaga, kes teab, millise maja keldris inimesed ennast varjavad,» ütles Lehtme.

Kunagi enam kui 13 000 elanikuga linna on jäänud umbes 3000 kohalikku, kes suudavad vastu pidada vaid üksteist usaldades ja koostööd tehes. «Linnas pole enam ühtegi poodi ega pangaautomaati. Kui politseinikud sõidavad kaugemale linna, siis tuleb kaasa üks linnaelanik, kellele teised annavad oma pangakaardid ja PIN-koodid, et ta saaks raha välja võtta. Ja muidugi ka ostunimekirjad,» rääkis Lehtme.

Praeguseks on Lootuse paki saanud umbes pooled linnaelanikest, eesmärk on, et lähipäevil jõuaks abi kõikideni.

Üks abipakk sisaldab toitu, hügieenitarvikuid ning sooja tekki ja patja.

Lootuse pakk

Slava Ukraini komplekteeritud Lootuse jõulude abipakid Ukrainas.
Slava Ukraini komplekteeritud Lootuse jõulude abipakid Ukrainas. Foto: MTÜ Slava Ukraini
  • Toit: tatar, riis, kiirkaerahelbepuder, pasta, tomatipasta, kaua säiliv piim, jahu, sool, suhkur, päevalilleõli, kolm lihakonservi, kolm kalakonservi, šokolaad ja tee.
  • Hügieenitarbed: kaks hambaharja, hambapasta, seep, šampoon-dušigeel, käsipesupulber, veepuhastustabletid.
  • Soe tekk ja kaks patja.
  • Kaheksa kaua põlevat küünalt, kümme pakki tikke, taskulamp ja lisapatareid taskulambile.
  • Pakiga antakse kaasa eestlaste kootud soojad villased sokid, kindad, mütsid ja sallid.
  • Abipakkide sisu võib muutuda abivajajate vajaduste järgi.

Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme on detsembrikuu jooksul juba välja jaganud enam kui kolm tuhat pakki, tänu millele on abi saanud enam kui kuus tuhat inimest. Abipakke on Lehtme jaganud Zaporižžja oblasti rindepiiri äärsetes piirkondades, aga ringi on ta liikunud peamiselt Donetski ja Luhanski oblasti territooriumil.

Sama reisi käigus jagab ta ka eelmise kampaania, «1000 kangelast lumes» raames valminud talviseid sõjaväevorme. Kolmes Dnipro tehases on valmis saanud kõik 2300 vormi, neist 1900 on jõudnud kangelasteni.

Hispaania- ja ingliskeelsed vabatahtlike üksused ja osa Slava Ukraini meeskonnast Lõmani piirkonnas. Võitlejaid on tulnud nii Brasiiliast, Kolumbiast kui ka Hispaaniast.
Hispaania- ja ingliskeelsed vabatahtlike üksused ja osa Slava Ukraini meeskonnast Lõmani piirkonnas. Võitlejaid on tulnud nii Brasiiliast, Kolumbiast kui ka Hispaaniast. Foto: MTÜ Slava Ukraini

Issand jumal, nii soojad!

Sõdurid reageerivad talvevormide peale Lehtme sõnul rõõmu ja üllatusega. «Issand jumal, need on nii soojad, et võib isegi lihtsalt aluspesu peale tõmmata,» tsiteeris Lehtme Ukraina 80. brigaadi mehi. Võrreldes riiklike vormidega on lumekangelaste vormi eelis soojus ja mobiilsus. See tähendab, et Ukraina sõdurid ei pea kartma külma ning säilitavad samal ajal ka sõduritele üliolulise liikuvuse.

Vaata ka videot, kus Johanna-Maria Lehtme räägib, kuidas pakid komplekteeritakse ja kuidas need valmivad.

Kampaania «Lootuse jõulud Ukrainas» eesmärk on koguda 3 miljonit eurot, mille eest saaks süngeimal ajal abi ja lootust anda 100 000 inimesele. Praeguseks on juba viis tuhat inimest annetanud kokku 675 000 eurot.

Slava Ukraini teeb Ukrainas koostööd heategevusliku fondiga «Kõik võidu heaks». MTÜ Slava Ukraini asutati tänavu 7. märtsil ja on praeguseks viinud Ukrainasse üle 90 kiirabiauto ja sõjaväelise evakuatsioonimasina, taktikalist meditsiiniõpet on saanud üle 3500 Ukraina sõduri, osaletud on välihaigla ehituses, kingitud on droone, generaatoreid jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles