Austraalia välisminister arutas Hiina kolleegiga inimõiguste küsimusi

Copy
Austraalia välisminister Penny Wong (vasakul) ja tema Hiina kolleeg Wang Yi tõmbavad 21. detsembril Pekingis katte sümboolselt tähtpäevaümbrikult tseremoonial, millega tähistati kahe riigi vaheliste diplomaatiliste suhete loomist 50 aasta eest.
Austraalia välisminister Penny Wong (vasakul) ja tema Hiina kolleeg Wang Yi tõmbavad 21. detsembril Pekingis katte sümboolselt tähtpäevaümbrikult tseremoonial, millega tähistati kahe riigi vaheliste diplomaatiliste suhete loomist 50 aasta eest. Foto: LUKAS COCH / EPA / Scanpix

Austraalia välisminister Penny Wong ütles kolmapäeval, et tõstatas visiidil Pekingisse inimõiguste ja kahe Hiinas kinnipeetud Austraalia kodaniku küsimuse.

Austraalia välisministri esimene Hiina-visiit nelja aasta jooksul on märk kahe riigi suhete soojenemisest pärast aastaid kestnud pingeid, mille taga on muu hulgas Hiina mõjutustegevus välismaal, kaubandus ja inimõiguste rikkumised Xinjiangis, Hongkongis ja Tiibetis.

Wong saabus Pekingisse teisipäeval ja kohtus Hiina ametikaaslase Wang Yiga. Peking kiitis visiiti kui võimalust kahepoolsed suhted «tagasi õigele rajale saada».

Wong ütles kolmapäeval, et Austraalia püüab leida Hiinaga dialoogi, sealhulgas ka küsimustes, mis on keerulised.

«Loomulikult arutasime ka Cheng Lei ja doktor Yangi küsimust,» ütles Wong, viidates kahele austraallasele, kes on Hiinas aastaid vangis olnud.

Austraalia ajakirjanik Cheng Lei peeti kinni 2020. aasta augustis ja Hiinas sündinud Austraalia kodanik Yang Jun 2019. aasta jaanuaris. Mõlemat süüdistatakse luuramises.

Wong kutsus tagama nende naasmist pere rüppe niipea kui võimalik ja ütles, et nõudis neile konsulaarligipääsu.

Samuti väljendas ta Austraalia «põhimõttelist seisukohta» inimõiguste järgimise ja austamise osas, mis puudutab ka meie vaateid Xinjiangi, Tiibeti ja Hongkongi puhul«.

Lisaks arutati kaubanduspiirangute kõrvaldamise küsimust, ütles ta.

Hiina välisminister Wang ütles riigimeedias tehtud avalduses, et Peking hindab Austraalia uue valitsuse tahet kahepoolseid suhteid parandada. Samas ei mainitud ministri avalduses Wongi tõstatatud inimõigusküsimusi.

Viimati väisas mõni Austraalia välisminister Pekingit 2018. aastal. Kord head suhted on sestsaati madalseisu langenud, ehkki olukord on paranenud alates uue peaministri Anthony Albanese»i novembrikuisest kohtumisest Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles