KOHALIK VAADE Ooperistaarist prügiks – Leedu laulja sai teada, mis on sõja hind (2)

Vaidas Saldžiūnas
, Ajakirjanik, Vilnius
Copy
Vaidas Vyšniauskas 2021. aasta südasuvel Vilniuses toimunud ooperipäevadel.
Vaidas Vyšniauskas 2021. aasta südasuvel Vilniuses toimunud ooperipäevadel. Foto: Rokas Lukosevicius/Scanpix

Sellel aastal ei õnnestu katoliiklikus Leedus pidada jõule rahu ja leppimise ajana. Pärast seda, kui rahvusooperi laulja Vaidas Vyšniauskas, keda tuntakse enam tema lavanime Kristian Benedikt järgi, šokeeris kogu Leedut, valides esinemispaigaks diktatuuririigi Valgevene, on temast saanud heidik.

Vyšniauskasel on kõiki eeldused, et olla edukas ooperilaulja: muljet avaldav kehaehitus, paks must juuksepahmakas, väljendusrikas ja eristuv tämber. Aastate jooksul saavutas ta tenorina rahvusvahelise tuntuse ja tunnustuse Verdi «Othello» esitajana.

Ta on mänginud Othello rolli üle 120 korra maailma kõige prestiižsematel ooperilavadel. Alustanud 1994. aastal noore solistina Leedu rahvusooperis, tegi ta kümme aastat hiljem rahvusvahelise läbimurde Amsterdamis, Peterburis ja 2006. aastal Tallinnas. Sellest alates on ta esinenud üle maailma.

Tema tähelend tundus pidurdamatu kuni eelmise nädalani, mil selgus, et Kristian Benedikt laulis Minskis, kus raudse rusikaga valitseb ebaseaduslik Venemaa käpiknukk Aljaksandr Lukašenka.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles