GALERII Mariupoli kangelastest rääkiv näitus «Nägemata Azovstal» jõudis maailmatuuril Tallinna (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy

Tallinna Kodulinna majas oli sel teisipäeval ja kolmapäeval üleval näitus «Nägemata Azovstal», kus olid vaatamiseks ja heategevuslikule oksjonile pandud Ukraina fotograafi, Mariupoli kaitsja Dmõtro Kozatskyi (võitlejanimega Orest) tööd. Näitusel astus üles ka Ukrainas ülipopulaarne ansambel Vivienne Mort.

Eesti Ukrainlaste Kongressi esimees Vira Konõk ütles, et näitus ja kontsert õnnestusid igati, publikuhuvi oli suur. Ka oksjon läks korda, kuigi seekord väga palju pilte ei ostetud. Kohaletulnud tegid aga ka annetusi, mis koos näitusmüügi tuludega lähevad kõik Ukraina relvajõudude toetuseks.

Näituse külastajaid liigutas eriti Dmõtro Kozatskyi ema Irina Jurtšenko emotsionaalne esinemine. Kuulatajatele üllatuseks ütles ema, et tema poeg ei ole professionaalne fotograaf – ometi on kõik tema pildid tähelepanuväärse kunstilise tasemega.

«Kõik ukraina võitlejad, keda nendel piltidel näeme, on kangelased,» rõhutas Konõk. «See on uskumatu, kuidas nad seal elasid, raskelt haavatud, ravimitepuuduses, jäsemeid amputeeriti ilma narkoosita – seda kõike on 21. sajandil väga raske mõista. Ja äärmuslikes tingimustes töötanud fotograaf lõi sellised kunstilised šedöövrid!» tunnustas Konõk.

Mariupoli kaitsjatest tehtud pildid on arusaadavalt tumedad ja süngevõitu. Ilmselt seetõttu neid praegusel jõulueelsel ajal ka palju ei ostetud, arvab Konõk. Samas tegid külastajad annetusi Ukraina relvajõududele.

Ukrainas tuntud ansamblt Vivienne Mort tulid kuulama ka paljud sõja eest pagenud ukrainlased. Ansambli juhi Daniela Zaiuškina sõnum oli, et Ukraina ühiskond ja inimesed on täielikult muutunud ning see rajajoon oli 24. veebruar.

«Kiievis oli ja on palju neid, kelle esimeseks kõnekeeleks on alati olnud vene keel, kuid kes on nüüd läinud üle ukraina keelele. Nad on hakanud mõistma, kui suur tähendus on keelel tõeliselt vabas riigis. Hirmsat hinda on inimesed pidanud maksma selle mõistmise eest ja oma varasemate ekslike arusaamade pärast,» selgitas Eesti ukrainlaste esindaja Konõk.

Ta rõhutas veel kord üle Azovstali kaitsja ema Irina Jurtšenko sõnumi maailmale: «Ärge unustage Ukrainat!» Konõki sõnul sõdivad ukrainlased mite ainult endi, vaid kogu Euroopa eest.

«Nägemata Azovstal»

Tallinnas vaid kaks päeva olnud näituse korraldajad taotlevad kunstivormi pandud Ukraina õuduste näitamisega seda, et inimesed seda sõda ei unustaks.

«Hiljuti leiti vabastatud aladelt laste ja alaealiste piinakambrid – kas saab veel midagi jubedamat olla, mida rašistid Ukrainas teevad?!» ei suuda Eesti Ukrainlaste Kongressi esimees Vira Konõk uskuda neid inimsusevastaseid kuritöid, mida Vene väed Ukrainas toime panevad.

Näituse omanik ja väljapanekute korraldaja on kunstiagentuur «Art Line», kes valmistab koos kohalike ukrainlastega ette näitusi ja kontserte. Tallinnas nähtud pildid viiakse pärast jõule Põhja-Ameerikasse. Enne Tallinnat said väljapanekut vaadata Riia inimesed.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles