POSTIMEES UKRAINAS WHO eestlasest juht Ukrainas: raketirünnakute mõjul halveneb ukrainlaste tervis

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Euroopa Liidu suursaadiku Matti Maasikase kõrval on Jarno Habicht WHO Ukraina esinduse juhina teine eestlane, kelle tegevusest sõltub väga palju ukrainlaste hakkamasaamine sõja ajal. Fotol inspekteerib Habicht kevadel Kiievi eeslinna Irpini haigla generaatorit, mis oli kuuliauke täis ning WHO pidi haiglale uue tooma.
Euroopa Liidu suursaadiku Matti Maasikase kõrval on Jarno Habicht WHO Ukraina esinduse juhina teine eestlane, kelle tegevusest sõltub väga palju ukrainlaste hakkamasaamine sõja ajal. Fotol inspekteerib Habicht kevadel Kiievi eeslinna Irpini haigla generaatorit, mis oli kuuliauke täis ning WHO pidi haiglale uue tooma. Foto: Erakogu

Ukraina tervishoid sõltub praegu väga tugevalt välisabist, mille vähenemisel olla väga rasked tagajärjed ukrainlastele, rääkis Kiievis antud intervjuus Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) Ukraina esinduse juht Jarno Habicht. Postimees avaldab tema kirjelduse olukorrast Ukraina tervishoius monoloogi vormis.

Võrreldes kolme kuu taguse seisuga on olukord Ukraina tervishoius läinud palju keerulisemaks. Eriti alates 10. oktoobrist, kui algasid massiivsed Venemaa raketirünnakud Ukraina kriitilise taristu pihta. Selle talve üleelamine saab olema väga tugev stressitest kogu Ukraina tervishoiule.

Ühest küljest on nad valmistunud. Ukrainas peavad alates 2020. aastast kõik riikliku lepinguga tervishoiuasutused omama alternatiivset energiallikat, kas siis lisaühendused või generaatorid. See ei tähenda, et kõik asutused on seda teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles