Armeenia süüdistab Vene rahuvalvajaid Karabahhis läbikukkumises (1)

Copy
Vene rahuvalvajad Mägi-Karabahhis.
Vene rahuvalvajad Mägi-Karabahhis. Foto: Francesco Brembati/Reuters/Scanpix

Armeenia süüdistas täna Vene rahuvalvajaid suutmatuses hoida ära Aserbaidžaani «ebaseaduslikku blokaadi» Mägi-Karabahhis.

Jerevan süüdistab Bakuud humanitaarkriisi põhjustamises mägises enklaavis, kuna on väidetavalt sulgenud selle ainsa maismaaühenduse Armeeniaga.

Peaminister Nikol Pašinjan ütles, et Vene rahuvalvajate kontingent Karabahhis ei ole täitnud oma kohust Latšini koridori kontrollida.

Aserbaidžaani aktivistid on liiklust teedel alates läinud nädalast tõkestanud, öeldes, et avaldavad meelt ebaseadusliku kaevandamise vastu.

Bakuu väitel on protest rahvaalgatuslik ja liiklus on mõlemas suunas avatud.

Jerevan süüdistab Aserbaidžaani protesti orkestreerimises ja Pašinjan ütles neljapäeval, et Latšini koridori kriis on endiselt lahendamata.

«Humanitaarolukord Karabahhis on selle ebaseadusliku blokaadi tõttu äärmiselt raske,» ütles ta.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov väitis täna, et Vene rahuvalvajad annavad kõik endast oleneva, et tagada kord ja rahu piirkondades, kuhu nad on paigutatud.

Armeenia parlament teatas läinud nädalal, et piirkond kannatab toidu-, ravimi- ja kütusenappuse all.

USA välisministeeriumi kõneisik Ned Price hoiatas, et Latšini koridori sulgemisel on tõsine humanitaarmõju ja see on tagasilöök rahuprotsessile.

Armeenia ja Aserbaidžaan pidasid 2020. aastal Mägi-Karabahhi üle maha kuus nädalat kestnud sõja, mis nõudis kummalgi poolel üle 6500 elu ja lõppes Venemaa vahendatud relvarahuga.

Leppe kohaselt pidi Armeenia loovutama suure osa aladest, mida see oli aastakümneid kontrollinud, lisaks paigutati piirkonda umbes 2000 Vene rahuvalvajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles