Hispaania parlament kiitis heaks transsooliste õiguste eelnõu

Copy
Hispaania parlament Madridis 22. detsember 2022.
Hispaania parlament Madridis 22. detsember 2022. Foto: Ricardo Rubio/Contacto via ZUMA Press/Scanpix

Hispaania parlament võttis neljapäeval vastu transsooliste õiguste eelnõu, mis lubab igal 16-aastasel ja vanemal muuta ID-kaardil oma sugu.

Eelnõu kiideti heaks 188 poolt- ja 150 vastuhäälega, seitse saadikut jäi erapooletuks. Nüüd läheb see edasi senatisse ja kui dokument seal muudatustega vastu võetakse, jõustub see lähinädalatel.

Sellega saab Hispaania üheks vähestest riikidest maailmas, kus transsoolisel isikul on õigus oma staatust lihtsa avalduse alusel muuta.

Uue seadusega lihtsustub oluliselt ID-kaardil soo muutmise protseduur.

Seni on Euroopas ainsa riigina saanud seda teha Taanis, kus vastav seadus jõustus 2014. aastal.

Eelnõu tekst tekitas tuliseid vaidlusi Hispaania mõjuvõimsate feministide ja LGBTQ võrdsuse eest võitlejate vahel.

Transsooliste õiguste seadus on üks tähtsamaid soolise võrdsuse ministeeriumi algatusi. Minister Irene Montero kuulub vasakäärmuslikku Podemose erakonda, mis on peaminister Pedro Sáncheze sotsialistide juhitava valitsuse väiksem pool.

«See seadus depatologiseerib viimaks transelud ja tagab transinimestele õigused,» ütles Montero kolmapäeval parlamendidebatis.

«Transnaised on naised,» rõhutas minister, kes seisab jõuliselt soolise enesemääramise eest ja on nimetanud vastuseisu seadusele «transfoobiaks».

Praeguseni saavad täiskasvanud hispaanlased taotleda soostaatuse muutmist arstitõendiga, alaealistel on vaja kohtu luba.

Peatselt jõustuv seadus lubab aga igal inimesel, kes 16 aastat vana, lihtsalt sugu ID-kaardil muuta. Vastava taotluse võib esitada isegi 12-aastaselt, kuid nii noortele on kehtestatud teatud tingimused.

Taotluse esitanud inimene peab soovi kolme kuu pärast kinnitama ja seejärel see jõustub.

Osa feministe kardab, et seadust võidakse kuritarvitada ning see kahjustab naiste õigusi, kui end naisena identifitseerivad mehed hakkavad spordis naiste arvestuses võistlema või nõuavad, et neid viidaks naistevanglatesse.

«Transsooliste seadus, mis täna parlamendis vastu võetakse, sümboliseerib sotsialistide suurimat kaotust Podemosele,» kirjutas konservatiivne ajaleht El Mundo. Vasaktsentristlik El País leidis, et see seadus on tekitanud koalitsioonivalitsuses kõige rohkem pingeid.

Pinged parlamendis viisid sotsialistist LGBTQ aktivisti Carla Antonelli erakonnast lahkumiseni. Ta on seni ainus transnaine, kes kunagi Hispaania parlamendis on olnud.

«Me oleme näinud, kuidas osa Sotsialistlikust Parteist ja feministlikust liikumisest on jõudnud transvähemuse õiguste kaitsmiselt meie olemasolu halastamatu boikoteerimiseni,» ütles ta neljapäeval El Paísis ilmunud artiklis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles