Madridis protestisid tuhanded inimesed Castro režiimi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Castro režiimi vastane meeleavaldus Madridis.
Castro režiimi vastane meeleavaldus Madridis. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania pealinna kogunes pühapäeval tuhandeid inimesi, kes avaldasid meelt Kuuba kommunistliku režiimi vastu - päev pärast seda, kui samas olid kogunenud Kuuba presidendi Raul Castro poolehoidjad.

Madridi keskväljakule Puerta del Solile kogunes umbes 2000 inimest, kes olid võtnud meeleavalduse juhtlauseks «Kuuba: 50 aastat ilma vabaduseta». Havanna tähistab sel aastal 50 aasta möödumist Kuuba revolutsioonist.

Pariisis elav Kuuba kirjanik Zoe Valdes luges rahvale ette «Madridi manifesti», milles ta nõudis «kõigile kuubalastele vabadust» ja rahvusvahelist toetust Kuuba «demokraatlikule opositsioonile».

Kuuba pagulaste korraldatud meeleavaldust toetas ka parempoolne opositsioonierakond Rahvapartei.

Laupäeval kogunesid Madridi tuhanded meeleavaldajad Hispaania Kommunistlikust Parteist ja roheliste-kommunistide koalitsioonist, võttes loosungiks «50 aastat revolutsiooni, Kuuba ei ole üksi».

Mitmed Kuuba pagendatud teisitimõtlejad elavad Hispaanias, nende seas ka ajakirjanik ja kirjanik Raul Rivero ning dissident Hector Palacios. Mõlemad mehed vabastati tervislikel põhjustel 2003. aastal vanglast.

Pagenduses elavate kuubalaste sõnul ei ole inimõiguste olukord sugugi paranenud ka Raul Castro ajal, kes võttis 2006. aastal valitsemise üle oma haigestunud vennalt Fidelilt.

Hispaania teatas neljapäeval, et esitab Kuuba saatkonnale ametliku kaebuse avalduse eest, milles rünnati Madridi kohaliku omavalitsuse juhi kriitikat Kuuba aadressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles