Venemaa võib saata ISS-ile päästelaeva

Copy
Venemaa Sojuz MS-18 rakett tõusmas 9. aprillil 2021 õhku Kasahstanist Baikonuri kosmodroomilt. Pardal olid ISS-i 65. ekspeditsiooni liikmed: USA astronaut Mark Vande Hei ning Venemaa kosmonaudid Pjotr Dubrov ja Oleg Novitski
Venemaa Sojuz MS-18 rakett tõusmas 9. aprillil 2021 õhku Kasahstanist Baikonuri kosmodroomilt. Pardal olid ISS-i 65. ekspeditsiooni liikmed: USA astronaut Mark Vande Hei ning Venemaa kosmonaudid Pjotr Dubrov ja Oleg Novitski Foto: NASA / SWNS/Scanpix

Venemaa uurib, milline on Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) külge dokitud kosmosekapsli Sojuz seisukord tagasilennuks Maale seoses eelmisel nädalal aset leidnud lekkega, ning peab langetama otsuse võimaliku päästelaeva saatmiseks jaamas oleva meeskonna äratoomiseks, ütlesid ametnikud neljapäeval.

Kapsel MS-22 hakkas väljutama ilmaruumi jahutusvedelikku 14. detsembril, näitas NASA TV videopilt lennumasina tagaosast välja paiskunud ja lumehelbeid meenutavaid valgeid osakesi.

USA kosmoseagentuuri pressikonverentsil ütles Venemaa Roskosmose inimkosmoselendude programmi juht Sergei Krikalev ajakirjanikele, et kahjude ulatust hinnatakse.

Kui soojusanalüüs, mis hindab kapsli sisemuse õhutemperatuuri tõusu, jõuab järeldusele, et MS-22 ei ole sobiv inimeste Maale tagasi toomiseks, siis võidakse veel ühe Sojuz-kapsli märtsisse kavandatud start Bajkongõri kosmodroomilt tuua ettepoole ning see lendaks ISS-ile mehitamata kujul, lisas ta.

Pressikonverentsiga veebiüleselt liitunud NASA ISS-i programmijuht Joel Montalbano lisas, et järgmise Sojuz-kapsli kosmosesse lennutamist võidakse plaanida veebruari lõppu.

Juhul, kui asjad peaksid nii minema, naaseks kahjustatud kapsel Maale ilma meeskonnata.

MS-22 lennutas septembris ISS-ile Vene kosmonaudid Dmitri Petelini ja Sergei Prokopjevi ning NASA astronaudi Frank Rubio.

Kokku on ISS-il hetkel seitse inimest, kelle hulgas on ameeriklased Josh Cassada ja Nicole Mann, jaapanlane Koichi Wakata ja venelanna Anna Kikina, kes saabusid jaama SpaceX Crew Dragoni pardal oktoobris.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles