USA-d tabanud lumetorm mõjutab tuhandeid lende

Copy
USA Colorado osariigi kiirteel number 9 on Silverthorne'i juures ummik, kuna raskete talviste liiklusolude tõttu oli sulgetud kiirtee I-70 idasuunaline teelõik.
USA Colorado osariigi kiirteel number 9 on Silverthorne'i juures ummik, kuna raskete talviste liiklusolude tõttu oli sulgetud kiirtee I-70 idasuunaline teelõik. Foto: Jason Connolly / AFP / Scanpix

Enam kui 2200 lendu tühistati mitmel pool Ühendriikides neljapäeva pärastlõunal, kui massiivne lumetorm Elliot tõi kaasa tiheda lumesaju, tormituuled ja lõikava külma.

Vähemalt viis osariiki – Kentucky, Missouri, Oklahoma, Georgia ja Põhja-Carolina – on juba käivitanud kriisiplaanid ning eeldatavasti järgnevad neile lähipäevil veel mitu osariiki.

President Joe Biden ütles Valges Majas ilmastiku ja transpordikaosega seoses korraldatud pressikonverentsil, et tegu pole lapsepõlvest meenuva lumepäevaga, mil sai jääda koju.

«See on tõsine värk,» sõnas ta, kutsudes ameeriklasi kohalike võimude hoiatusi tõsiselt võtma.

Lumetorme ja raskeid teeolusid võis näha mitmel pool nimetatud osariikides. Lisaks mainitud 2200 tühistatud lennule on hilinemise teate saanud umbes 6900 nii siseriiklikku kui rahvusvahelist lendu, selgub lende jälgiva veebikülje FlightAware andmetest.

Sünoptikud AccuWeatherist ütlesid, et torm kasvab kiiresti «pommitsükloniks», kui õhurõhk langeb ning külma õhu mass põrkub soojaga.

Riikliku ilmateenistuse (NWS) sünoptik Michael Charnick postitas Twitterisse videolõigu, millest võis näha, kuidas ilmaga hädas juhid püüdsid sõita Colorado ja Wyomingi vahelisel kiirteel, kus õhutemperatuur koos jäiste tuuleiilidega oli langenud miinus 40 kraadini Celsiuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles